Nye retningslinjer for indtagelse af alkohol: 'Drikker du mere end dette skal du tilbydes hjælp'

12/09/2023

Ida Hansson

Foto: Shutterstock
Fire små stærke øl på én gang, én gang om måneden. Drikker du så meget, skal du tilbydes hjælp.

Mest læste i dag

Det gælder både mænd og kvinder i Socialstyrelsens nye alkoholanbefalinger til sundhedsvæsenet i Sverige.

For mændene betyder det en klar opstramning i forhold til tidligere.

De nye anbefalinger fra Socialstyrelsen er, at sundheds- og lægevæsenet skal tilbyde støtte til dem, der drikker ti 'standardglas' eller mere om ugen, eller fire standardglas eller flere pr. gang en gang om måneden eller oftere. Et standardglas svarer til en lille stærk øl eller et lille glas vin.

For kvinder betyder det ingen ændring i forhold til de tidligere anbefalinger. Men for mænd betyder det en reduktion på fem standardglas om ugen og et standardglas pr. lejlighed.

Årsagen til, at anbefalingerne skærpes for mænd, er, at forskning viser, at de løber en større risiko end hidtil antaget for at blive ramt af alkoholrelaterede skader, mener Thomas Lindén, afdelingsleder i Socialstyrelsen.

"Det viser, at der udover risikoen for afhængighed og skader på hjerne og lever også er en øget risiko for kræft, som er bedre kortlagt nu, end den var før," siger han ifølge svenske TT.

Hvorfor grænserne var højere for mænd end for kvinder i de tidligere anbefalinger, skyldes ifølge Thomas Lindén, at kvinder har en højere alkoholkoncentration i blodet end mænd med samme forbrug.

"Men det, vi nu ved, er, at mænd har en større sundhedsrisiko ved det samme forbrug. De lider også i højere grad af ulykker i forbindelse med alkoholforbrug," siger han.

Der er ingen specifikke alkoholanbefalinger til ammende kvinder, hvilket har været et kontroversielt emne gennem årene. Gruppen indgår ikke i de nye anbefalinger.

Fødevarestyrelsen vil opdatere de svenske kostråd baseret på de nye nordiske ernæringsanbefalinger fra 2023. Det er blandt andet gruppen af ​​ammende kvinder.

Ifølge Thomas Lindén er der dog ingen forskning til dato, der peger på risici for barnet at indtage alkohol fra modermælken hos en kvinde, der drikker alkohol på dette niveau.

Ifølge de nordiske ernæringsanbefalinger (NNR) bør man helt afholde sig fra alkohol, da der ikke er nogen sikker grænse for alkoholindtagelse.

Anbefalet til dig