Mere end hver tredje dansker har oplevet vejvrede-situationer på skov- og naturstier landet over. En ny undersøgelse viser, at Corona-pandemien har medvirket til at øge trængslen på stierne. Og forvirring, om hvilken side man bør gå i, skaber ubehagelige og potentielt farlige situationer.
Det fortæller GF Fonden onsdag i en pressemeddelelse.
Der er liv og trængsel på mange af de populære naturstier i Danmark og det i en grad, så ubehagelige situationer og vejvrede har bredt sig fra at være et byfænomen til også at dukke op ude på vandrestierne.
En ny undersøgelse foretaget af YouGov for GF Fonden viser, at næsten hver anden dansker har oplevet enten forvirrende eller potentielt farlige situationer på skovstierne, fordi folk går, løber og cykler vilkårligt i både højre og venstre side.
Cirka hver tredje dansker har dertil oplevet situationer med egentlig vejvrede. 37 procent fortæller, at de selv jævnligt bliver vrede eller irriterede over situationer, hvor gående, motionister og cyklister skal vige for hinanden. 35 procent oplever jævnligt situationer, hvor andre bliver vrede.
Går mere end før Corona
Undersøgelsen viser samtidig, at næsten ni ud af ti danskere går mindst én tur om ugen, og tæt ved halvdelen fortæller, at de går markant mere eller lidt mere end før Corona-pandemien og nedlukningerne ramte Danmark.
Det billede genkender Gitte Holtze, der selv er ivrig vandrer, driver bloggen trekandtell.dk og er foredragsholder og forfatter til flere bøger om vandring: ”Jeg lever”, ”Gå langt” og ”Turen går til Camino de Santiago og Nordspanien.”
"Jeg kan helt sikkert mærke, at det er populært at komme ud i skoven eller på naturstierne for Corona-frustrerede danskere, der har brug for lidt luft. Jeg oplever desværre også, at lunten af og til er meget kort. Folk går og cykler i både højre og venstre side og midt på stierne, og den her zig-zag-kurs for at give plads til andre fremkalder jævnligt sure miner. Oftest ser jeg det, når cyklister og gående mødes på steder, hvor gående måske ikke forventer, at der også kan være cyklister," siger Gitte Holtze.
Fra vejvrede til vandrevrede
Derfor er hun ikke som sådan overrasket over undersøgelsens resultater. Men hun peger på, at det giver stof til eftertanke, når man pludselig står i en situation, hvor en irritation bliver til en optrappet situation.
Ifølge undersøgelsen har fx 29 procent oplevet, at en anden trafikant bevidst ikke vil vige.
-Jeg har selv oplevet situationer, hvor jeg bliver irriteret over, at folk ikke viser hensyn til hinanden. Så det overrasker mig ikke, at folk af og til ryster på hovedet ad hinanden. Men jeg synes, det er tankevækkende, at så mange oplever, at folk ikke viger for hinanden og giver plads. Det er jo ikke bare irritation, men en form for aggressiv optrapning, der skaber en potentielt farlig situation, siger hun.
Følg eventuelt denne anbefaling
Opskriften på de dumme situationer tager næring fra det faktum, at trafikanterne på stierne går, løber og cykler i både den ene og den anden side.
I undersøgelsen siger otte ud af 10, at de sjældent eller aldrig er i tvivl om, hvilken side de skal gå i.
På en cykelsti vil halvdelen imidlertid gå i højre side, mens 39 procent siger venstre. På en natursti siger 67 procent, at de går i højre side, 14 procent siger venstre side, mens 19 procent ikke vælger en specifik side.
Ifølge Rådet for Sikker Trafik er der ikke en regel for, i hvilken side man skal gå på en natursti. Men anbefalingen er altid venstre side, men mindre der er specifikke lokale regler. Det sikrer nemlig, at man som gående har front mod en evt. cyklist.
"Den anbefaling var jeg faktisk ikke klar over," siger Gitte Holtze og fortsætter:
"Jeg går instinktivt i venstre side, når jeg færdes steder, hvor der er biler eller cyklister, men tænker måske ikke så meget over, i hvilken side jeg går på en skovsti, hvor jeg ikke forventer, at jeg kan møde cyklister. Samtidig forstår jeg altså godt, at folk også går i højre side. Vi er jo nærmest podet med at holde til højre i så mange sammenhænge, og særligt under Coronaen får vi jo at vide, at vi skal trække til højre, om det så er i gågaden eller i supermarkedet. Det er oplagt, at man kigger på mere generel oplysning for at sikre bedre forståelse mellem folk på stierne."