Nyt fly kan krydse Atlanten på få timer

Nyheder
Dette er et modelbillede af et fly. Foto: Shutterstock.
Et hold ingeniører er i gang med udviklingen af et supersonisk fly. Flyet er ekstremt hurtigt, og kan nå op på hastigheder på 6000 km/t.

Mest læste i dag

Den høje hastighed gør, at flyet vil kunne krydse Atlanten på få timer. Men vigtigst af alt vil flyet også kunne sendes i rummet.

Fem gange hurtigere end lyden

Den europæiske rumfartsorganisation, ESA, er i gang med en meget stor opgave, som kan få betydning for fremtiden. Med en hastighed på mere end fem gange lydens er det nye fremtidige supersoniske rumfly ekstremt hurtigt.

Motoren er en meget vigtig faktor, og den har netop bestået en afgørende prøve, og det er lykkedes at få motorens køleanlæg til at håndtere de ekstremt kraftige luftstrømme, som hersker, når flyet når op på sin maks.-hastighed. Det skriver Illustreret Videnskab.

 

Luften som kører gennem motoren, er nemlig over 1000 grader varm. Derfor skal køleanlægget kunne sænke temperaturen lynhurtigt ellers vil luften smelte motoren inden i.

 

Det ser allerede lovende ud, for køleanlægget i motoren kunne afkøle luftstrømmen til -150 grader på under en tyvendedel af et sekund. Så derfor kunne det sagtens hænge sammen.

Raketfly

I flyet er der SABRE-motor, og de kombinerer teknologien i en jetmotor og en raketmotor.

Det betyder, at når flyet befinder sig i den nederste del af atmosfæren, så vil motoren trække luft ind. Det luft komprimerer flyet og blander den med brændstoffet af brint, og sidenhen antændes det i raketmotoren.

Når flyet kommer op i 25 kilometers højde, bliver luften for tynd til, at motoren kan bruge den. Her lukker motoren for jetindtaget, og skifter til ilt.

Det er nu, at motoren udvikler sig til traditionel raketmotor, og her kommer farten helt op på 25 gange lydens.

Sparer på ilten

Når flyet bruger ilt fra den omgivende luft, kan den klare sig med væsentlig mindre flydende ilt end almindelige raketter, og det sparer både vægt og giver flyet en større nyttelast, så der kan komme astronauter med om bord.

Nye beregninger viser, at det nye fly kan bringe den samme mængde gods i rummet, som en dobbelt så tung raket kan klare i øjeblikket.

 

 

 

Mest læste

Derfor gik grevinde Alexandra fra prins Joachim Grevinde Alexandra har ikke før sat ord på, hvad der medførte, at hun og prins Joachim blev skilt i 2005. I en kinesisk tv-dokumentar, der handler om grevinde Alexandra, har hun for første gang løftet sløret for, hvorfor kærligheden ikke holdt.
Ville ikke være med: Dette nægtede Puk Elgård at gøre i Go' Morgen Danmark I syv år var Puk Elgård vært på Go' Morgen Danmark - og undervejs var det særligt én udfordring, som hun svarede klart nej til.

Anbefalet til dig