Nyt lovkrav: Nu bliver disse uddannelser røgfrie

13/07/2021

Mathias Busekist

Foto: Shutterstock.com
Der er allerede 111 ungdomsuddannelser, der har valgt at indføre tiltaget, hvilket skulle have været til god effekt - men tiltaget vil snart omfatte endnu flere.

Mest læste i dag

Eleverne, som efter sommerferien skal starte på en ungdomsuddannelse, vil ikke kunne putte et stykke snus under overlæben, tænde en cigaret eller ryge e-cigaret, mens de er i skole.

Røgfri skoletid bliver fra den 31. juli et lovkrav, hvilket betyder, at skolerne ser frem mod en hverdag uden røg fra en cigaret. 

Det skriver DR.

Kræftens Bekæmpelse mener dog at vide, at man i landet allerede kan tælle 111 ungdomsuddannelser, der er på forkant på dette område, da de allerede har indført et forbud, hvilket skulle siges at have haft en god effekt flere steder, herunder på Odsherred Gymnasium. 

Odsherred Gymnasium indførte et forbud mod at ryge i skoletiden allerede sidste år, hvilket, ifølge elevrådsforkvinde Mathilde Støve, har vist sig at have givet pote.

"Det er ikke lige så populært at ryge til fester, og også oppe på skolen er der slet ikke lige så mange, der starter med at ryge. Så det tegner rimelig godt," siger hun ifølge DR. 

Kalundborg Processkole indførte forbuddet i januar, hvor man, ifølge Josef Lønge, en elev på skolen, også kan mærke selvsamme effekt, da man får mindre lyst til at ryge - selvom han dog ikke er stoppet helt med at tænde cigaretterne. 

"Fordi rygeforbuddet var der, så røg man mindre, og der fik jeg faktisk også mindre lyst til at ryge," siger han.

Det betyder, blandt andet hos Kalundborg Processkole, at forbuddet har medført, at det ikke længere er kutyme at samles i rygeskuret og ryge en cigaret. 

De er da også glade for at have indført tiltaget, da det kan være med til at vende tendensen til at ryge eller tage snus, mener uddannelseschef Leif Dam Pedersen, som endvidere fortæller, at man oplever, at nogen begynder at ryge, når de starter på en erhvervsskole, hvilket han naturligvis ikke synes, er et fedt ry og rygte at have. 

Leif Dam Pedersen erkender dog også, at det kommer til at tage tid at omstille sig til, selvom tiltaget bliver accepteret af såvel lærere som elever, da han forventer, at forløbet med tiltaget mod rygning kommer til at vare nogle år. 

Ved årsskiftet blev røgfri skoletid lovpligtigt på alle grundskoler, kostskoler og efterskoler.

Anbefalet til dig