Det er et vilkår, at der er længere mellem husene på landet. Derfor er transportmuligheder en afgørende del af det gode liv på landet. Det gælder ikke mindst for unge under uddannelse eller med lærepladser langt fra hjemmet.
Mange unge i landdistrikterne vil gerne blive boende i deres lokalsamfund, samtidig med at de kan passe deres uddannelse i en større by. Det ønsker regeringen at understøtte.
Sådan skriver By-, Land og Kirkeministeriet i en pressemeddelelse.
Minister for byer og landdistrikter Morten Dahlin (V) siger om initiativet:
”For mig handler initiativet om at give frihed og muligheder for unge mennesker i hele landet. Vi skal fjerne bøvl og tage toppen af omkostningerne for unge studerende i landdistrikterne, hvis de gerne vil blive boende, hvor de kommer fra. Med det målrettede befordringsfradrag giver vi en økonomisk håndsrækning til en gruppe unge mennesker, som bidrager til at skabe en ny generation i vores lokalsamfund i landdistrikterne.”
Baggrund
En uddannelsessøgende, som transporterer sig til og fra et studie eller en ungdomsuddannelse, kan i dag ikke få befordringsfradrag med de gældende regler.
Derfor lægger regeringen med landdistriktsudspillet op til at ændre befordringsfradraget til at omfatte kørsel til og fra et uddannelsessted.
Initiativet betyder, at befordringsfradraget bliver udvidet til at gælde for alle SU-modtagere bosat i de 25 yderkommuner og vil dermed øge mobiliteten for studerende i landdistrikterne.
Eksempel: Befordringsfradrag til studerende og elever i landdistrikter
Regeringens forslag til befordringsfradrag til studerende og elever i 25 yderkommuner vil have væsentlig betydning for studerende og elever i landdistrikterne.
Tabel 1 viser den skattebesparelse, som en ingeniørstuderende og en bygningskonstruktørstuderende med bopæl i hhv.
Tønder og Jammerbugt kommuner kan forvente, når deres transport til og fra uddannelsesstedet omfattes af befordringsfradraget.
Kilde: Skatteministeriet