Nyt tiltag fra Skatterådet: Fremover skal du også betale skat for dette

Foto: Shutterstock
En ny afgørelse i Skatterådet vækker opsigt.

Mest læste i dag

En ny afgørelse i Skatterådet har nu set dagens lys.

Tre ud af fire salgs- og marketingkonsulenter og deres chefer render rundt med en arbejdsgiverbetalt mobiltelefon i lommen, som de må bruge privat og betaler skat af.

Mange har også fået stillet en arbejdsgiverbetalt bærbar computer, fri internet og måske en iPad til rådighed for at kunne arbejde hjemmefra, viser tal fra Business Danmarks nye lønstatistik.

En ny afgørelse fra Skatterådet fastslår nu, at også arbejdsgiverbetalte smartwatches skal betragtes som en telefon – også selv om det ikke indeholder et eSIM-kort, så du kan ringe.

Så går du rundt med et smartwatch på armen fra din arbejdsgiver, beskattes du i 2024 af en ekstraindtægt på 3.200 kr. om året. Men har du i forvejen en beskattet mobiltelefon i lommen, så slipper du for yderligere beskatning.

Smartphonen med dens mange funktioner blev klassificeret som en telefon i 2009, og siden 2014 har Skatterådet ikke taget stilling til, hvad der i skattemæssig forstand er en telefon.

Revisionsselskabet PwC, der havde bedt Skatterådet præcisere det, havde derfor ventet afgørelsen med spænding.

"Skatterådets afgørelse anerkender den hastige udvikling af teknologi og den stigende kompleksitet af enheder som smartwatches. Det er et positivt skridt i retning af at modernisere vores skattepraksis," fortæller Claus Høegh-Jensen, partner og skatteekspert i PwC til Business Danmark.

Et smartwatch skal have et arbejdsformål

Det er dog ikke sådan, at din arbejdsgiver bare kan forære dig et dyrt smartwatch.

Gaver til en værdi over 1.300 kr. årligt skal nemlig beskattes. Du kan godt få et smartwatch via en bruttolønsordning, men det springende punkt er, om du har brug for det for at kunne passe dit arbejde.

“Det er vigtigt at bemærke, at der skal være en reel arbejdsmæssig begrundelse for at stille et smartwatch til rådighed, selv når det tilbydes gennem en bruttolønsordning,” fortæller Claus Høegh-Jensen, hvilket var tilfældet i den sag Skatterådet vurderede.

Derudover må et smartwatch ikke stilles til rådighed for den øvrige del af medarbejdernes husstand for at undgå yderligere beskatning af medarbejderen, påpeger Skatterådet overfor PwC.

Er du i tvivl, om der er en reel arbejdsmæssig begrundelse for at få et smartwatch af din arbejdsgiver, skal du kontakte din fagforening eller Skat.

I disse tilfælde er telefon, computer og internet skattefri

  • Hvis der udelukkende er tale om en arbejdstelefon, skal du ikke betale skat af den. Men det kræver, at du indgår en tro- og loveerklæring med din arbejdsplads om, at det er en arbejdstelefon, som kun i enkeltstående tilfælde må bruges til private opkald, gå på internettet eller sms'e og maile.

  • Computere, tablets og skærme op til 26", som du har fået med hjem til arbejdsbrug, kan du skattefrit bruge privat.

  • Arbejdsgiverbetalt internetforbindelse er skattefri, hvis det giver dig adgang til din arbejdsplads' netværk. Det gælder både etablering og abonnement.

Mest læste

Derfor gik grevinde Alexandra fra prins Joachim Grevinde Alexandra har ikke før sat ord på, hvad der medførte, at hun og prins Joachim blev skilt i 2005. I en kinesisk tv-dokumentar, der handler om grevinde Alexandra, har hun for første gang løftet sløret for, hvorfor kærligheden ikke holdt.
Ville ikke være med: Dette nægtede Puk Elgård at gøre i Go' Morgen Danmark I syv år var Puk Elgård vært på Go' Morgen Danmark - og undervejs var det særligt én udfordring, som hun svarede klart nej til.

Anbefalet til dig