Øjenlæge udsender halloween-advarsel til danskerne: Pas på det med dette!

Nyheder
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Når sæsonen for halloween kommer nærmere, oplever afdelingen flere henvendelser fra patienter, der har brugt farvede kontaktlinser.

Lige nu læser andre også

Halloween-kostumet kan oftest fuldendes med et sæt farvede kontaktlinser. Men selv om de kan være prikken over i'et i udklædningen, advarer øjenlæger fra Rigshospitalet mod at bruge dem.

De fastslår i hvert fald, at de skal bruges med omtanke, skriver Ritzau.

En af dem er Michael Concillado, speciallæge i øjensygdomme på Rigshospitalet.

"De er ikke farlige at bruge i sig selv, men de kan skade, når de bruges af folk, der ikke har erfaring," siger han ifølge Ritzau.

Bruger man kontaktlinser dagligt, så ved man allerede, hvordan de skal sættes i og tages ud, men når kontaktlinserne ikke bliver håndteret korrekt, så kan det give sår på hornhinden, hornhindebetændelse og stærke øjensmerter.

Derudover stiger risikoen for skader, hvis man lader kontaktlinserne sidde i, mens man sover.

Derfor er det heller ikke overraskende, at advarslen kommer forud for halloween, hvor afdelingen for øjensygdomme på Rigshospitalet oplever et boost i henvendelser fra patienter, der har brugt farvede kontaktlinser.

I 2022 kom der tre patienter på selve halloween den 31. oktober, mens der dagene før og efter var flere. På en uge fik Rigshospitalet ti patienter ind, hvor der normalt er ingen patienter med den problemstilling på en normal uge.

Alle var unge eller yngre personer, som havde fået større ridser på hornhinden.

Og hvis skaden er sket og det ikke bliver behandlet, vil det i værste tilfælde kunne lave hul på øjet på grund af smeltning af hornhinden efter hornhindebetændelse.

Anbefalet til dig