Økonom med bekymrende nyt: De kommer til at stige yderligere

Nyheder
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Gik man med drømme om, at det ingen længe begyndte at se anderledes ud i forhold til elpriserne, bliver man skuffet.

Lige nu læser andre også

Rigtig mange danskere er hårdt ramt på økonomien for tiden. Priserne på blandt andet el, varme og brændstof er nemlig steget markant, siden Rusland invaderede Ukraine.

Faktisk er elpriserne meget tæt på at nå det højeste niveau nogensinde – og det ser ikke ud til, at det kommer til at gå den anden vej lige foreløbigt.

Ifølge Ritzau viser data fra elbørsen Nord Pool, at der faktisk kun har været ét tidspunkt, hvor priserne på el har været højere, end de er i dag. Det var tilbage i 2010.

Til trods for, at dette kunne give forhåbninger om, at toppen snart er nået, så det i stedet vil vende, er det ikke tilfældet.

Sådan lyder det fra Ann Lehmann Eriksen, der er selvstændig forbrugerøkonom. Hun vurderer nemlig, at der ikke er nogen udsigt til, at priserne på el kommer til at falde i den nærmeste fremtid.

"Der er ikke noget, der tyder på, at vi får billigere elpriser lige med det samme," siger Ann Lehmann Eriksen ifølge Ritzau.

Hun følger op med at sige, at elpriserne ganske vist befinder sig på et højt niveau for tiden, men når efteråret melder sin ankomst, kommer den nye årstid sandsynligvis også til at tage nye og højere elpriser med sig til Danmark.

Der er en lang række parametre, der har forårsaget, at elpriserne i dag er høje. Blandt andet er der en stor sammenhæng mellem priserne på el og gas, hvilket ikke just er positivt i disse dage.

Udbuddet af gas er nemlig faldt markant som følge af Ruslands angreb på Ukraine, hvilket har resulteret i, at ikke blot elpriserne, men også gaspriserne er eksploderet.

Desuden har krigen også skabt en del leverings- og transportproblemer, der har forårsaget, at kulkraftværker i Tyskland, der producerer el til Danmark, har svært ved at få leveret kul.

Anbefalet til dig