Østjysk lokalbefolkning i chok: Finder hele skeletter under midtby-renovering

28/03/2024

Nicolai O. Haugsted

Foto: Museum Østjylland

Mest læste i dag

Mens Randers Kommune arbejder på at forskønne hjertet af byen, har arkæologer gravet sig dybt ind i fortiden og afsløret et vindue til middelalderens Randers.

Den igangværende renovering af Slotspladsen har bragt mere end blot æstetiske forbedringer; den har åbnet op for historiske skatte gemt under byens travle overflade.

Arkæologer fra Museum Østjylland har, i forbindelse med projektet, gjort bemærkelsesværdige fund, der kaster lys over byens middelalderlige fortid. Blandt opdagelserne er rester af det historiske Gråbrødrekloster, der oprindeligt blev grundlagt i 1236 og tjente som en vigtig religiøs institution frem til reformationen.

Det skriver Avisen.dk.

Foto: Museum Østjylland

"Det er rester fra klostrets vestlige fløj, som Museum Østjyllands arkæologer er stødt på. Udover klosterruinerne er der fundet flere begravelser, som stammer fra klostrets funktionstid," meddeler museet.

Gråbrødreklosteret, kendt for sin arkitektur med fire fløje, dækkede engang det område, hvor Slotspladsen og dele af det nuværende Slotscenter ligger. Efter reformationen skiftede klosteret hænder til den daværende konge, der ombyggede det til slottet Dronningborg.

Arkæologernes arbejde på Slotspladsen forventes at være færdiggjort omkring påske, hvorefter de historiske fund vil blive nærmere analyseret og bevaret. Samtidig fortsætter arbejdet med at transformere pladsen til et mere indbydende og grønt område for Randers’ borgere og besøgende, med en forventet færdiggørelse i slutningen af maj.

Anbefalet til dig