Officielt: Tvinges til at træffe ærgerlig beslutning.

11/11/20 10:00

Christian Granhøj Skouboe

Nu spænder coroaen ben for et kongeligt arrangement, hvor besøgende kunne komme helt tæt på dronning Margrethes køkkenhave. Foto: Shutterstock
Coroaen stikker endnu en gang en kæp i hjulet.

Nu aflyses et af de arrangementer, som mange royalister i Danmark formentlig havde set frem til. 

Årsagen er naturligvis den aktuelle situation med Covid-19 smittespredning lokalt samt i Danmark, der har betydet flere coronarestriktioner.

Den Kongelige Køkkenhave ved Gråsten Slot er på kort tid blevet et attraktivt udflugtsmål, og i år har mere end 25.000 gæster besøgt køkkenhaven. Besøgstallene bygger på medarbejdernes optællinger af gæster, oplyser Sønderborg Kommune. 

Nu ser man sig dog nødsaget til at aflyse årets julemarked. 

 "Vi er selvfølgelig kede af at, vi må aflyse julemarkedet, men med den nuværende Covid-19 situation er det ikke ansvarligt at gennemføre julemarkedet. Det er borgerne og de socialfaglige medarbejdere i Væksthuset naturligvis kede af, men der er omvendt også fuld opbakning til, at vi skal passe på hinanden i disse tider," siger Teresa Schürmann, distriktsleder i socialpsykiatrien, hvorunder Væksthuset hører, som er et tilbud til borgere med sindslidelser i Sønderborg Kommune. 

Åbner igen

De flotte besøgstal er kommet på under tre måneders åbning, for Den Kongelige Køkkenhave åbnede den 25. juli. I resten af juli samt august måned var køkkenhaven åben alle ugens dage. I september var køkkenhaven åben torsdag-søndag, og så blev der lukket ned for sæsonen den 1. oktober.
 
"Det er helt imponerende, at så mange gæster har lagt vejen forbi køkkenhaven på så kort tid. Noget af det skyldes selvfølgelig nyhedsinteressen, men det skyldes også, at der er tale om en flot køkkenhave, som drives på en unik måde: nemlig af borgere med sindslidelser, der arbejder i haven sammen med slotsgartnerne. Og det samarbejde giver borgerne et meget bedre liv," siger formanden for Social- og Seniorudvalget, Preben Storm. 

Det er gratis at besøge køkkenhaven ved Gråsten Slot, og gæsterne i Den Kongelige Køkkenhave i 2020 kom primært fra Danmark. Men der har også været mange besøgende fra Tyskland samt fra flere forskellige lande i Europa.
 
"Tilstrømningen har givet travlhed i køkkenhaven, og selv om det til tider har virket overvældende med mange gæster, så har Væksthusets borgere og medarbejdere klaret det rigtig flot. Og jeg kan roligt sige, at de nu allerede glæder sig til at åbne Den Kongelige Køkkenhave igen næste år," siger næstformand i Social- og Seniorudvalget, Ganeswaran Shanmugaratnam, der glæder sig over, at køkkenhaven er endnu et godt turistmål for Gråsten og Sønderborg Kommune.