Kødpriserne i Danmark er steget markant, og det får mange danskere til at tage turen over grænsen til Tyskland.
Her kan forbrugerne nemlig finde hakket oksekød til priser, der får de danske supermarkedshylder til at blegne i sammenligning.
Hos grænsebutikken Fleggaard koster et kilo hakket oksekød med 8-12 procent fedt blot 75 kroner. Det er billigere end hos de danske kæder, hvor prisen i gennemsnit ligger på 124 kroner, skriver B.T.
Der er flere ting, der kan være med til at forklare den store forskel.
For det første har Danmark EU’s højeste moms, som alene kan lægge cirka 12 kroner oven i prisen. For det andet er den globale kødbalance presset:
"Vi ser stor forbrugsvækst i Asien, mens produktionen stagnerer. Landmænd tøver med at investere i nye stalde, og vi importerer nu mere oksekød, end vi eksporterer – det var omvendt for 25 år siden," Henning Otte Hansen, der er seniorrådgiver ved Fødevareøkonomisk Institut.
Oven i den globale ubalance kommer sygdomsudbrud, der reducerer produktionen. Eksempelvis har mund- og klovsyge i Ungarn ført til mange aflivninger af kvæg, hvilket yderligere forværrer udbudssituationen.
Som om det ikke var nok, er tysk dagligvarehandel præget af hård konkurrence - især fra discountgiganter som Aldi og Lidl.
Det får Fleggaard til at holde priserne i bund frem for at lancere vilde tilbud i ny og næ:
"I stedet for slagtilbud kører vi med altid lave priser. Det betyder, at vi trækker flere kunder til. Og når vi trækker flere kunder til, kan vi tillade os at have en lav fortjeneste på den enkelte vare," udtaler Fleggaards direktør, Lars Mose Iversen.