Lasagne, chili con carne og pasta med kødsovs har længe været faste gæster på mange danskeres middagsbord.
Men nu melder Danish Crown, at disse klassikere kan blive dyrere i fremtiden.
Slagterikoncernen planlægger et strategiskifte, der kan rykke dansk oksekød op i den eksklusive liga.
Mindre kød – men i bedre kvalitet
Danish Crown vil ifølge B.T. omlægge produktionen mod luksuskød, inspireret af det japanske Kobe-kød.
CEO for Danish Crown Beef, Finn Klostermann, siger:
I gamle dage var traditionen en lørdag at spise helstegt culottesteg med tung rødvin. Nu skal vi have mindre kød af højere kvalitet, og derfor skal vi ud til landmanden og understøtte processen."
Det strategiske ryk skal løfte dansk oksekød op i en ny kategori, hvor kvalitet vægtes højere end kvantitet.
Og det kommer ikke uden konsekvenser for hverdagsforbrugerne.
Prisstigning på vej
Planen går ud på at motivere kvægproducenter til at satse på mere eksklusivt kød.
Ifølge Danish Crown kan landmænd, der omlægger, forvente en prisstigning på en til halvanden krone per kilo.
For en landmand med 100 årlige slagtninger kan det betyde op mod 50.000 kroner ekstra.
Men for forbrugerne betyder det, at det billige hakket oksekød, som mange bruger flere gange om ugen, kan blive en dyrere affære.
En undersøgelse fra 2024 viser, at pasta med kødsovs stadig er blandt danskernes mest spiste retter – særligt i alderen 18 til 49 år.
Derfor kan ændringen ramme bredt og mærkes i mange husholdningsbudgetter.