Op imod 40.000 danskere risikerer dobbeltbeskatning

Af: Thea Andersen

|

14/12/2023

Nyheder
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Tusindvis af borgere risikerer at betale skat to gange, hvis ikke pensionsopsparingen justeres.

Lige nu læser andre også

Skattestyrelsen har netop offentliggjort tal for borgernes indbetalinger til ratepension for 2022. Tallene viser, at knap 40.000 borgere har indbetalt næsten 359 millioner kroner mere, end de kan få fradrag for i ratepension.

Det svarer i gennemsnit til, at hver af de berørte borgere enten selv eller via arbejdsgiver har fået indbetalt godt 9.000 kroner mere, end der gives fradrag for.

Derved risikerer borgerne en dobbelt beskatning af pengene – både i indbetalingsåret og igen i udbetalingsåret - hvis borgerne ikke er opmærksomme og sørger for at flytte eller få udbetalt den overskydende betaling, skriver Skattestyrelsen i en pressemeddelelse.

Michael Medom Hansen, der er underdirektør i Skattestyrelsen, udtaler: "Jeg tror ikke, nogen er interesserede i at betale mere i skat end højest nødvendigt. Men det er der op mod 40.000 borgere, der risikerer i 2023, som tallene typisk ser ud."

Størstedelen af de berørte borgere har sandsynligvis skiftet job i løbet af året, har flere arbejdsgivere og pensionsordninger eller valgte at foretage ekstra indbetalinger på private ordninger. Disse borgere er ofte ikke klar over risikoen for dobbeltbeskatning.

For at imødegå dette problem opfordrer Skattestyrelsen borgere, der kan genkende sig selv her, til at give sin ratepension et tjek og sammen med sin bank eller pensionskasse lægge en plan for pengene, så man undgår en dobbeltbeskatning. Det kan indebære enten at flytte eller få udbetalt de overskydende midler.

For indkomståret 2022 har omkring 4.200 borgere allerede fået korrigeret et samlet overskydende beløb på 85,8 millioner kroner. Af disse har 2.900 borgere fået overført 60,5 millioner kroner fra ratepension til livsvarige ordninger, mens 1.300 borgere har fået udbetalt 25,3 millioner kroner.

Loftet for ratepensioner var 59.200 kroner i 2022, men for indkomståret 2023 er beløbsgrænsen hævet til 60.900 kroner.

Skattestyrelsen vil påminde de borgere, der ikke får rettet deres betalinger inden årsskiftet, om det i årsopgørelsen, når den åbner til marts 2024. Der vil også blive sendt brev til de berørte borgere for at informere om problemet og give vejledning om, hvordan man kan forholde sig.

Borgere, der sparer op til pension via en livrente, skal være opmærksomme på, at der er fuldt fradrag for indbetalinger, når de kommer fra en arbejdsgiver. Men for private indbetalinger er der et loft på 56.100 kroner i 2023.

Skattestyrelsen opfordrer til at læse deres vejledning om fradrag for ratepensioner og livrente samt relevante oplysninger på skat.dk/pensionsfradrag.

Anbefalet til dig