Opfordring fra regeringen møder stor kritik

11/12/20 18:38

Nicolai Busekist

Foto: Shutterstock
Den danske regering har udsendt en meget klar opfordring til danskerne om, at de bør købe deres julegaver på nettet. Det er dog ikke alle, der er lige glade for denne opfordring.

Butikkerne i Danmark har åbent som normalt. Til trods for dette, har Sundhedsstyrelsen udsendt en anbefaling om, at danskerne bør købe sine julegaver på nettet. Det er en anbefaling, der har skabt frustrationer hos rigtig mange butiksejere.

"Vi er utilfredse med, når vi forsøger at overholde alle de retningslinjer, vi får udstukket, at de så siger bagefter, at folk skal blive hjemme. Det er meget frustrerende for os, og vi kan mærke det på omsætningen for hver dag, der går," fortæller Niels Blyant, butiksejer i Thy, til TV MIDTVEST

På baggrund af Sundhedsstyrelsens anbefalinger har Thisted og 28 andre handelsbyer slået sig sammen om at sende et åbent brev til regeringen. 

"Vi lever op til alle restriktionerne. Vi holder åbent, og regeringen vil gerne at vi holder åbent, og alligevel så opfordrer de til at blive hjemme og handle. Så er byerne jo de facto lukkede," fortæller Michael Vendelbo, der er handelschef i Thisted By, til TV MIDTVEST. 

Butikkerne har brug for julehandel

I Nykøbing på Mors bakker de også op om at gøre oprør mod anbefalingerne. Det er nemlig et meget kritisk tidspunkt for stort set alle fysiske butikker på nuværende tidspunkt. 

"Vi har mere end nogensinde brug for, at den her julehandel går igennem, så der ikke sker butikslukninger," fortæller Lisbeth Thrysøe, der er handelschef på Mors. 

Hun fortæller også, at hun kan se, at det er et dilemma for Sundhedsstyrelsen, men at de også skal huske, at der ikke er udsendt en opfordring om, at detailhandlen skal lukke ned.  

Derfor er butikkerne nødt til at holde åbent, men kommer der ikke kunder i butikkerne, fordi folk handler på nettet, er det ikke sikkert, at butikkerne kan overleve. 

Erhvervsminister sætter pandemien i første række

Erhvervsminister Simon Kollerup (S) har i et skriftligt svar til TV MIDTVEST givet udtryk for, at han har forståelse for, at butikkerne er pressede, men at pandemien kommer i første række. 

Han fortæller, at det handler om at beskytte de mest udsatte borgere, men også om at undgå en mere omfattende nedlukning, der vil inkludere udgangsforbud og så videre. 

Det er dog ikke noget, som handelschefen i Thisted By har forståelse for:

"Når de melder ud at vi skal holde åbent og holde hjulene i gang, så er det ikke nemt, når de samtidigt siger bliv hjemme og handel på nettet," siger han til TV MIDTVEST.