Opgør med dansk alkohol-kultur: Ønsker strammere regler

15/07/2021

Christian Granhøj Skouboe

Foto: Shutterstock
Ifølge Kræftens Bekæmpelse ønsker flere og flere danskere strammere regler for alkohol

Mest læste i dag

Alkohol skal være sværere at få fat i – særligt for unge. Det mener flere og flere danskere, ifølge Kræftens Bekæmpelse, der glæder sig over den stigende opbakning til strammere regler for alkohol. Alkohol er hvert år skyld i mindst 1800 tilfælde af kræft herhjemme. Det fortæller organisationen i en pressemeddelelse. 

Et stigende antal danskere synes, det er en god idé at indføre en minimumspris på alkohol, have færre salgssteder, indskrænke tidsrummet for salg af alkohol og indføre et forbud mod alkoholreklamer. Det viser et nyt notat fra Kræftens Bekæmpelse, der sammenligner fire spørgeskemaundersøgelser, som hver er gennemført blandt ca. 3000 danskere mellem 18-74 år. Læs notatet i sin helhed på cancer.dk.

Projektchef for Kræftens Bekæmpelses alkoholindsats, Peter Dalum, glæder sig over danskernes stigende opbakning til alkoholforebyggelse. 

"Tallene tegner et billede af en befolkning, der i stigende grad får øjnene op for, hvor vigtigt det er at begrænse vores forbrug af alkohol, og at strammere lovgivning på området har en vigtig, forebyggende effekt. Det er en meget glædelig udvikling, og jeg håber, at vores politikere lægger mærke til den stigende folkelige opbakning til en strammere lovgivning," siger han.

Kræftens Bekæmpelse sætter i pressemeddelelsen ord på, hvorfor de interesserer sig særligt for alkohol. 

"Alkohol er af Verdenssundhedsorganisationen WHO klassificeret som et stof, der med sikkerhed er kræftfremkaldende for mennesker, og risikoen for kræft stiger med mængden af alkohol, man indtager. Alkohol øger risikoen for kræft i de organer, der kommer direkte i kontakt med alkoholen – det vil sige fra mund til endetarm. Derudover øger alkohol også risikoen for brystkræft. Det spiller ingen rolle, om man drikker vin, øl eller spiritus – risikoen for kræft er den samme. Forskning viser, at det altid kan betale sig at skære ned, hvis forbruget af alkohol er for stort," skriver Kræftens Bekæmpelse. 

Opbakning til aldersgrænse stiger

Sammenligner man undersøgelserne fra 2017 til 2019 viser det sig, at flere af os synes, der bør være en aldersgrænse på 18 år for køb af alkohol generelt og på ungdomsuddannelser.

Som lovgivningen er i dag, kan man købe drikkevarer med alkoholindhold op til 16,5 pct. i butikker, når man er fyldt 16 år, mens man skal være fyldt 18 år for at købe drikkevarer med højere alkoholprocent På  udskænkningssteder som f.eks. restauranter, barer og diskoteker skal man være 18 år for at købe alle typer alkohol. Derimod er der på ungdomsuddannelser slet ingen aldersgrænse for køb af alkohol.

 I 2017 ønskede 49 pct. af de adspurgte en aldersgrænse på 18 år for køb af alkohol alle steder – uanset alkoholprocent. Blot to år senere, i 2019, gjaldt det hele 61 pct.

 I samme periode er der sket en stigning fra 49 pct. til 57 pct. i andelen af danskere, der ønsker en lov om, at unge skal være 18 år, før de kan købe alkohol på ungdomsuddannelser, f.eks. når der er fredagsbar. 

 

 

Anbefalet til dig