Beslutningen om at blive mor, ligger ikke lige naturligt hos alle kvinder.
For nogle er det et spørgsmål om at vente på det rigtige tidspunkt i livet, hvor andre desværre har sværere ved at blive befrugtet.
Derfor er en populær mulighed blandt kvinder, at få nedfrosset deres ubefrugtede æg til senere fertilitetsbehandling.
Der er dog en lovbestemt grænse for sådan en tilgang: efter fem år bliver æggene nemlig destrueret.
Men nu skal den lov laves om, skriver Se og Hør.
Alle regeringspartierne er blevet enige om at ophæve den nuværende femårsgrænse på ‘social freezing’, som er lægmandsnavnet for nedfrysning af kvinders æg uden medicinsk indikation.
- Det er helt absurd, at man ødelægger æggene efter fem år, når de først har været igennem ægudtagning, siger Monika Rubin, Moderaternes politiske ordfører.
I udtalelsen henviser hun til, at processen med at få udtaget æg er ‘rigtig hårdt for kvindekroppen’, og ikke er noget man ‘bare gør’.
I oktober 2020 blev en politisk aftale indgået, om at ophæve femårsgrænsen for nedfrysning af æg, i forbindelse med sygdom eller fertilitetsbehandling. Denne aftale indkluderede dog ikke ‘social freezing’.
Det er netop denne inkludering, der nu vil træde i kraft.
Ifølge den nye aftale, bliver det nu muligt for kvinder at opbevare deres æg til det 46. år, hvilket er aldersgrænsen for fertilitetsbehandling i det offentlige.
- I dag har vi et ligestillingsproblem, når det gælder nedfrysning af kønsceller. Mænd kan opbevare deres sædceller uden tidsbegrænsning, uddyber Monika Rubin.
Et af emnerne, der vil blive diskuteret ved lovændringen, er omkostningernes indflydelse.
Da kvinder selv betaler for at få udtaget og nedfrosset æg, vil de ekstra omkostninger der vil finde sted ved fjernelsen af femårsreglen være minimale.
Derfor kan der, ifølge Rubin, muligvis ses en stigning af antal kvinder, der ønsker at gennemføre processen.
Ordføreren er dog bekymret for, at ændringen kan føre til, at flere kvinder bevidst vælger at vente med at få børn til senere i livet.
- Det er rigtig hårdt for kvindekroppen, og det er brugerbetalt. Så der vil ikke være en helt masse kvinder, der gør det (...) - Der vil være enkelte kvinder, der gør det som en form for forsikring, og den synes vi, de skal have. Og så skal der ikke være nogen, der ødelægger deres æg efter fem år, slutter ordføreren af med.