Oplevede du også lyn og torden i nat? Bliv klogere på fænomenet ‘Tordensne’

Af: Mie M.B

|

17/01/2024

Nyheder
Foto: YouTube
Foto: YouTube
Et helt ekstremt sjældent vejrfænomen kunne i nat opleves i Danmark

Lige nu læser andre også

Thundersnow, løst oversat til tordensne, er en usædvanlig kombination af sne og torden, der er et yderst sjældent vejrfænomen. Den atmosfæriske ustabilitet, der kræves for at generere torden og lyn, trives bedst i varme luftmasser, hvilket gør tordensne til et enestående syn i vintermånederne. Dette fænomen manifesterer sig kun under de mest intense vinterstorme, såsom voldsomme snestorme og såkaldte bombecykloner. Det skriver CNN.

Til trods for sin sjældenhed deler tordensne de samme underliggende mekanismer som andre tordenstorme. National Environmental Satellite Data and Information Service forklarer, at en kombination af fugt over jordens overflade, luftens ustabilitet og en opadgående mekanisme er afgørende faktorer.

Selvom det måske er fristende at opleve tordensne i naturen, indebærer det også visse farer. Når torden høres, anbefales det at forblive inde i køretøjer eller bygninger som den sikreste måde at undgå lynnedslag på.

Lyn, der er associeret med tordensne-storme, forekommer dog sjældnere sammenlignet med sommerens tordenstorme og er primært af den sky-til-sky-type, snarere end lyn, der når ned til jorden.

En interessant observation er lyden af tordensne. Den tunge sne, der falder, dæmper tordenens sædvanlige "boom", hvilket resulterer i en mere dæmpet, lav rumlen, i stedet for de typiske skarpe knald fra tordenstorme om sommeren. Tordensne er således ikke blot et fascinerende meteorologisk fænomen, men også en auditiv oplevelse ud over det sædvanlige.

En video filmet i Kansas for 10 år siden viser tydeligt det helt unikke og betagende visuelle og auditive aspekt af tordensne:

Mest læste

Supermarkedsansat med bøn til kunder: Stop med det En supermarkedsansat har en bøn til kunderne om at droppe den ulækre vane, der særligt forsvandt under coronapandemien.
Sådan rengøres fugerne på badeværelset nemt: Hjemmeremedier der fjerner snavs for altid Fugerne mellem badeværelses fliserne er meget tilbøjelige til, at blive misfarvet, og det er bestemt ikke nogen fryd for øjet, og ej heller særlig hygiejnisk. Heldigvis er der nogle nemme og effektive hjemme remedier, du kan bruge til, at give dit badeværelse en opgradering.

Anbefalet til dig