Opråb til danskerne: Spar på gassen!

Af: Thea Andersen

|

20/07/2022

Foto: Thomas Borberg/Ritzau Scanpix
Foto: Thomas Borberg/Ritzau Scanpix
Vi skal også være forberedt på en pludselig nedlukning af gassen, mener Per Haugaard, repræsentationschef for Europa-Kommissionen i Danmark.

Mest læste i dag

"Vi skal hurtigst muligt gøre os uafhængige af russisk gas. Men vi ved, at Putins krigsmaskine ikke skyr nogen midler, så vi skal også være forberedt på en pludselig nedlukning af gassen," fortæller Per Haugaard, repræsentationschef for Europa-Kommissionen i Danmark. 

Europa har altså et gasproblem, der ifølge Bruegels beregning vil kræve en reduktion af gasefterspørgslen i Europa på 15 procent, hvis vi ikke skal løbe tør for gas til vinter, skriver Think Europa

Det har fået Europa-Kommissionen til at komme op med en plan for, hvordan EU-landene fordeler gassen, såfremt Rusland helt lukker for forsyningen.

Målet er at reducere gasforbruget i Europa med 15 procent - som Bruegel har beregnet - inden næste forår. 

Det skriver Europa Kommissionen i en pressemeddelelse.  

Og alle forbrugere, offentlige forvaltninger, husholdninger, ejere af offentlige bygninger, elleverandører og industri kan og bør spare på gassen

Spar på energien denne sommer!

Kommissionen foreslår at sætte det nævnte mål for alle medlemsstater mellem 1. august 2022 og 31. marts 2023.

Det vil dog være muligt at erklære en nødsituation, hvis gasforsyningerne pludselig kommer under øget pres. I dette tilfælde vil medlemsstaterne skulle reducere deres gasforbrug omgående, oplyser Kommissionen.

"Vi står i en svær situation, hvor vi kan være nødt til at prioritere vores gasreserver. Derfor handler det om allerede nu at spare, hvor vi kan," meddeler Per Haugaard. 

For at hjælpe medlemsstaterne med at levere de nødvendige efterspørgselsreduktioner har Kommissionen også vedtaget en europæisk plan for reduktion af gasefterspørgslen.

Planen fokuserer på at udskifte gas med andre brændstoffer og spare energi i alle sektorer. På den måde kan der lagres mere gas til vinteren, og det vil sikre forsyningen til blandt andet husholdninger, hospitaler og industrier samt en varm vinter.

Du kan læse mere om planen via dette link.

Anbefalet til dig