Opsigtsvækkende håndsprits-melding: Drop det

07/10/20 12:00

Christian Granhøj Skouboe

Foto: Shutterstock
Visse slags håndsprit bør ikke benyttes, lyder det.

Parfumeret håndsprit i butikker og på restauranter er problematisk for allergikerne, som kan få store gener. Samtidig øger mængden af allergifremkaldende parfumestoffer i dagligdagen risikoen for at udvikle livslang allergi hos dem, der ikke allerede er ramt. Derfor opfordrer organisationen Astma-Allergi Danmark til, at man bruger håndsprit uden parfume.

Håndsprit er nemlig lige effektiv, hvad end den dufter af parfume eller er uden tilsatte duftstoffer. Men med den øgede brug af håndsprit blandt danskerne, opstår der også en øget risiko for at udvikle generende og livslang parfumeallergi, hvis det oftest er parfumeret håndsprit, man smører sig ind i, skriver organisationen i en pressemeddelelse. 

I butikkerne kan det dog være svært at vide om der er parfume i håndspritten, inden man bruger den.

"Det er et problem at blive udsat for noget, man ikke ved hvad er. Hvis du allerede har allergi, kan du ikke vide om håndspritten indeholder de parfumestoffer, du ikke kan tåle. Og hvis du ikke allerede har allergi, så kan du heller ikke vide om håndspritten indeholder allergifremkaldende parfumestoffer, som gør at man kan risikere at udvikle allergi. Derfor er der ingen grund til at bruge håndsprit med parfume i butikkerne, når der findes rigeligt med håndsprit uden parfume," siger Jeanne Duus Johansen, som er centerleder i Videncenter for Allergi.

Medlemmer henvender sig om problem

Astma-Allergi Danmarks Rådgivning har fået en række henvendelser fra bekymrede medlemmer, som har fået allergiske reaktioner på grund af den parfumerede håndsprit, der står fremme i butikker og på restauranter. Det er nemlig ofte ikke let at finde oplysninger om, hvorvidt der er parfume i eller ej, og derfor kan det være svært at undgå.

"Samtidig oplever de berørte, at der bliver set skævt til én, hvis man undlader at spritte, fordi man anvender sin egen fx når man har parkeret cyklen eller bilen. Vi bliver spurgt, om det virkelig kan være rigtigt, at butikkerne frit kan stille potentielt allergifremkaldende håndsprit frem – som ofte opleves som obligatorisk at benytte sig af. Der findes desværre ingen retningslinjer på området, som kan hjælpe allergikerne," fortæller Betina Hjorth, som er rådgivningschef i Astma-Allergi Danmark.

Astma-Allergi Danmark opfordrer derfor butikkerne til at droppe den parfumerede håndsprit og i stedet for gå efter varianter med allergimærkningen Den Blå Krans eller Asthma Allergy Nordic. Det vil desuden også være en hjælp for allergikerne, hvis butikkerne sørger for at gøre det tydeligt, hvis håndspritten indeholder parfume, tilføjes det. 

Sådan undgår du parfumeret håndsprit

  • Køb kun parfumefri håndsprit og medbring din egen, når du handler eller er på café
  • Vent evt. med at spritte, til du er inde i forretningen, så det er tydeligt for andre, at du spritter af
  • Spørg i butikken, hvis du er i tvivl om, hvorvidt deres håndsprit indeholder parfume