Over 9000 ansøgninger til Julehjælpen – derfor er det nødvendigt med julehjælp i Danmark

Nyheder
Gaver på vej til juletræsfest i Aarhus. Foto: Julehjælpen
Der er mange organisationer der tilbyder julehjælp, og her i denne tid er der mange der søger, men som ikke får. Hos Julehjælpen har de i år modtaget over 9000 ansøgninger, som deres bestyrelsesformand, Henrik Hahn-Nissen, håber at kunne imødekomme. Vi har talt med ham om, hvorfor julehjælp er så vigtigt og nødvendigt i et land som Danmark.

Lige nu læser andre også

Julehjælp er noget der kan dele vandene, men meget nødvendig, hvis man spørger Henrik Hahn-Nissen, der selv står midt i vælten som bestyrelsesformand for Julehjælpen. 

Gavmildt erhvervsliv

Folk har været mere gavmilde i år. Det fortæller Henrik Hahn-Nissen, der også kan berette at de hos Julehjælpen har modtaget flere donationer og oplevet en betydelig større velvilje hos erhvervslivet. Faktisk har de aldrig fået så meget fra erhvervslivet, som de har oplevet at få i år. Hvor meget mere de har modtaget end tidligere, kan han dog ikke sætte tal på:

”En ting er, hvad vi får i kontanter, men vi modtager jo endnu mere i form af varer, hvor vi får en palle eller to med måske legetøjsbiler, så det er lidt svært at sætte beløb på, hvad vi præcis har modtaget,” forklarer Henrik og uddyber: 

”Jeg tror, at der er kommet en lidt større bevidsthed om, at der er nogen der faktisk har det svært. Og jeg tror også, at der er kommet en trend, hvor vi ser lidt ud over vores egen næsetip, og derfor gerne vil hjælpe hvor man kan.”

Alle arbejder gratis

Det er et kæmpe arbejde at skaffe de mange donationer, og de frivillige i Julehjælpen arbejder på højtryk i flere måneder:

”Vi ringer, skriver og plager vores netværk for hjælp i cirka tre måneder, som det hele står på. Så får de hele historien med julehjælpen, og at alt der bliver doneret går til at hjælpe, og at vi i bestyrelsen sidder der gratis – selvfølgelig gør vi det. Og at vi rent faktisk betaler penge for at sidde i bestyrelsen, og det gør alle vores frivillige også. Så det er virkelig nogle ægte ildsjæle, der skal til for at drive det, og det tror jeg også er den historie der kommer ud til mange,” fortæller Henrik.

Mange hjælpeorganisationer er gået over til at uddelegere arbejdet med at modtage ansøgninger til kommunen. Den vogn er Julehjælpen dog ikke røget med på. 

”Det er fordi, at vi gør det lidt anderledes end de andre. En ting er, at vi har en hel afviklingen for alle de nye ting, som vi får ind. Men vi er jo også fra starten af lagt vægt på, at brugte ting også er godt nok. Så vi har en hel portal, hvor private kan donere brugte ting. De kan for eksempel donere legetøj, som børnene ikke vil have mere. Vi opfordrer både børn og forældre til at tage en tur på børneværelset eller i tøjskabet. De ting man har som har, som egentligt er fine nok, men som man ikke bruger og måske bare ville have smidt ud. Dem kan man faktisk som privat person gå ind og lægge op, og så kan det her legetøj eller tøj få nyt liv ved en anden familie, som har brug for det,” siger Henrik.

Når man har lagt sin donation ud på portalen, vil en godkendt familie kunne gå og kigge. Hos Julehjælpen bliver man godkendt i forskellige kategorier, så får man login til gaveportalen, og herefter kan man klikke sig igennem de forskellige gaver og finde noget fra ens område. Så kan man finde ud af, om det er noget, som man selv kan afhente eller om det skal bringes ud.

”Når man tænker på, hvor meget næsten helt nyt legetøj der ligger rundt omkring på værelserne, som ikke bliver brugt, og som ender på loftet og måske i sidste ende bliver smidt ud, så tænker vi, ”jamen så giv det til os i stedet.” Vi har rent faktisk rigtig mange mennesker der har brug for det,” fortæller Henrik.

Henrik Hahn-Nissen, direktør for Julehjælpen. Foto: Julehjælpen

 

Over 9000 ansøgninger

Julehjælpen har i år fået rekordmange ansøgninger. Over 9000 er der dumpet ind – og det er en del flere end sidste år. Så det er rigtig heldigt, at der er kommet flere donationer i år. Dog er det endnu ikke sikkert, at alle ansøgere kan modtage julehjælp. 

”Det er vores håb, at alle ansøgere kan modtage hjælp, og vi er i gang med virkelig at plage for at få de sidste donationer ind. Men det ser ud til, at der lykkes,” siger en håbefuld Henrik og uddyber:

”Man kan donere indtil den 22. december, men så er vi også ude i, at man skal kunne aftale noget med afhentning.”

Hjerteskærende respons

Henrik fortæller, at de mange ansøgere til julehjælp virkelig har behov for hjælpen, og bliver rigtig glad for gaverne.

”Responsen er virkelig hjerteskærende. Vi får beskeder med, at vi har været med til at gøre en forskel, og at vi har reddet hele deres jul. Vi afholder også juletræsfester rundt omkring i Danmark. For de familier, der er virkelig hårdt ramt, hvor en juledonation simpelthen ikke er nok. Der er for eksempel frisører med, så de kan blive klippet, og der er nogle ekstra julegaver. Der er også gaver til far og mor, og så er der mad. Et enkelt sted har vi også haft det lokale brandvæsen uge, så børnene kunne få lov at prøve en brandbil, for at lave den her dag både for forældre og børn,” fortæller Henrik.

Forældrene er meget taknemlige, og Henrik har både modtaget respons som at, nu kan forældrene sove om natten, og at de endelig kan give børnene den jul, som de rigtig gerne vil. Men for Henrik handler det også om, at børnene kan sige, at de har fået en gave, når de kommer tilbage til skolen.

”For der er altså nogen der ikke har råd, og skærer man lidt bredt over en kam, så er der dele af samfundet, som vi misser, hvor de måske har et lavindkomstjob, som har virkelog svært ved at få tingene til at hænge sammen. Så er der sådan noget som kontanthjælpsloftet eller forsørgerpligten, som kan være et problem. Vi ser jo eksempler på enlige mødre, som bliver trukket, fordi at deres barn på 16 har fået et avisjob, fordi der kigges på hustandsindkomsten. Så det er sådan nogle ting, som i min lille personlige verden skriger til himlen,” forklarer Henrik.

Meget taknemlig for de frivillige

Henrik ser gennem sit arbejde mennesker der kæmper i deres dagligdag, og vil gøre alt for at give deres børn en god jul.

”Vi kan se, at mange af dem der søger – de gør virkelig alt i verden, for at få tingene til at hænge sammen, men selvfølgelig kan man finde en der er på overførselsindkomst som lever noget der minder af et luksusliv, men en stor del af dem, som bliver berørt og har det svært til jul, de er heller ikke ressourcestærke nok til at råbe på i en debat,” siger Henrik.

Selvom vi er tæt på jul, så er der stadig gang i donationerne, og der kan ikke blive julefred hos Henrik og resten af Julehjælpen, før de mange trængende familier er sikret en god jul.

”I kan stadig nå at donere, så kan vi nå at købe gavekort, og for en 400-500 kroner kan man sørge for jul til en hel familie,” forklar Henrik og slutter af med en tak til alle de frivillige Henrik:

”Jeg kan kun være yderst taknemlig for alle de her frivillige, som knokler røven ud af bukserne i de her 3-4 måneder. Det er en kæmpe indsats. Så hvis jeg skal slutte af med noget, så er det en kæmpe tak til de frivillige – ikke bare i Julehjælpen men også dem der er med til at gøre en forskel, for det er virkelig mange mennesker, som man kan gøre en forskel for.” 







 

Anbefalet til dig