Over halvdelen af danske bilister gør det: Det kan få enorme konsekvenser

Nyheder
Foto: Wirestock Creators / Shutterstock.com
Foto: Wirestock Creators / Shutterstock.com
Over halvdelen af de danske bilister har gjort det.

Lige nu læser andre også

Over halvdelen af bilisterne spiser og drikker, når de kører bil, og hver femte leder efter ting i en taske eller et handskerum.

13 procent bruger håndholdt mobil til at tale eller skrive på, og 5 procent siger, at de holder telefon- eller videomøde, når de har foden på speederen.  

Det viser en ny undersøgelse fra Rådet for Sikker Trafik, hvor bilisterne er blevet spurgt, hvad de har lavet bag rattet inden for den seneste måned.

Tallene offentliggøres i forbindelse med den landsdækkende kampagne "Kør Bil, når du kører bil", som Rådet for Sikker Trafik og 60 kommuner står bag fra den 6. til 26. maj.

Sådan skriver Rådet for Sikker Trafik i en pressemeddelelse.

"Det kræver ens fulde opmærksomhed at køre på vejene, hvor få sekunders uopmærksomhed kan betyde, at man overser andre. Den slags ulykker ser vi desværre alt for ofte. Derfor bør man vente med at lede efter ting i handskerummet, holde videomødet og at skrive beskeder, indtil man holder ind til siden", siger Lisbeth Sahl Bauditz, seniorprojektleder i Rådet for Sikker Trafik.  

Politiet holder øje med trafikanters adfærd  

Politiet bakker op om kampagnens budskab om at køre bil, når man kører bil. I flere politikredse vil politiet derfor have øget fokus på uopmærksomhed i trafikken fra den 6. - 17. maj.   

Ulykkestal for de enkelte politikredse viser, at det er nødvendigt med fokus på området, da uopmærksomhed og manglende orientering koster liv i hele landet. Fyns Politi er en blandt flere politikredse, der sætter ind med kontrol.  

"Uopmærksomhed er alt for ofte skyld i store og alvorlige ulykker, der koster liv eller skader mange mennesker. Derfor gennemfører vi målrettede kontroller med fokus på uopmærksomhed for at minde bilisterne om at køre bil, når de kører bil. På den måde kan trafikken blive mere tryg og sikker for os alle", siger Sten Rosenlund Sørensen, vicepolitiinspektør hos Fyns Politi.  

De 60 kommuner, der er med i kampagnen, sætter kampagneplakater med budskabet "Kør bil, når du kører bil" op langs vejene, og Rådet for Sikker Trafik sætter desuden 1.000 kampagneplakater langs statsvejene. Og det har en effekt.

Flere end seks ud af ti bilister, der har set plakaterne, svarer i en undersøgelse fra Epinion, at de skærper deres opmærksomhed på trafikken efter at have kørt forbi plakaterne. Kampagnen kan også ses på Rådet for Sikker Trafiks sociale medier, i tv og på web-tv i løbet af maj.

Ny undersøgelse: Hvad laver bilisterne bag rattet, når de kører bil?  

Hvilke af følgende ting har du inden for den seneste måned gjort bag rattet i bil, mens du kørte med minimum 40 km/t? (kilde: Epinion for Rådet for Sikker Trafik, 1. kvartal 2024, 2.045 adspurgte bilister): 

  • Spist og drukket: 55 %  

  • Siddet i egne tanker og mistet fokus fra trafikken: 24 %  

  • Ledt efter ting fx i en taske, handskerummet eller lign.: 19 %  

  • Brugt håndholdt mobil til at tale eller skrive/taste på: 13 %  

  • Deltaget i møder enten via telefon- eller videoopkald: 5 %  

  • Trykket på smartwatch for fx at læse eller skrive beskeder: 4 %  

  • Taget billeder eller video med mobilen: 4 %  

  • Lavet videoopkald, Facetimet mv.: 2 %  

  • Set film/video på mobilen, tablet eller bilens infoskærm: 1 %  

  • Personlig pleje: barberet mig, børstet tænder, lagt makeup, sat hår mv.: 1 %

Mest læste

Derfor gik grevinde Alexandra fra prins Joachim Grevinde Alexandra har ikke før sat ord på, hvad der medførte, at hun og prins Joachim blev skilt i 2005. I en kinesisk tv-dokumentar, der handler om grevinde Alexandra, har hun for første gang løftet sløret for, hvorfor kærligheden ikke holdt.
Utallige danskere fik en airfryer til jul: Nu er der trist nyt Disse danskere skal enten vente længe - eller punge ud.

Anbefalet til dig