Overraskende coronaudvikling i Skandinavien

13/9/20 20:17

Per Broch

Det går væsentlig bedre i Sverige end tidligere. Foto: Shutterstock
Sverige måtte lægge ører til meget kritik, da de som et af de få lande i Verden ikke valgte at lukke landet ned, da den første bølge af coronavirus rullede ind over Europa. Nu viser det sig, at deres strategi måske ikke har været så skidt endda.

De sidste 14 dage har i hvert fald vist den omvendte verden i forhold til coronavirussens start, hvor Sverige lå i toppen af de fleste smittelister. På et tidspunkt var Sverige faktisk det land, hvor der var flest antal nye smittede per 1000 indbyggere, men det har ændret sig markant her til den såkaldte anden bølge af sygdommen.

Sverige har faktisk så meget styr på smitten, at de i statistikkerne ligger under Norge i forhold til nye smittede. I alt har Norge 23,9 smittede per 100.000 indbyggere, mens Sverige har 23. Det fortæller det norske medie VG.no

I Danmark er antallet af smittede ifølge Statens Serum Institut per 100.000 på 15,1. Danmark følger dog en væsentlig strammere kurs end Sverige, der slet ikke har benyttet samme voldsomme indgreb i svenskerne liv. Derfor er Sverige på en langt bedre økonomisk kurs end Danmark.

Sverige er dog stadig værst ramt over hele perioden. De har registreret 5.846 døde af coronavirus, mens Norge indtil videre kun har registeret 265. I Danmark er der 631, der har mistet livet med coronavirus.

Det diskuteres til stadighed om dødsfaldene skyldes coronavirusen eller om mange af dødsfaldene ikke udelukkende skal tilskrives virussen.