Overraskende: Her er grunden til, at du bør købe frossen laks i stedet for frisk

06/12/22 18:25

Ida Hansson

Foto: Shutterstock
Når det kommer til mad, er der en naturlig antagelse om, at frisk er bedre end frossen.

Det er dog ikke altid tilfældet. Tag for eksempel laks. I disse dage bliver fisk og skaldyr, inklusive laks, typisk lynfrosset lige efter, at de er blevet fanget (enten på selve fiskerbåden eller lige efter båden lægger til kaj), hvilket virkelig bevarer ​​friskheden.

Medmindre du bor i nærheden af ​​vandet og kan få frisk laks fra båden (eller fra en fiskehandler, som har fået det direkte fra fiskeren), så er chancerne for, at den "friske" laks, du køber fra skaldyrsdisken i supermarkedet ikke er så frisk, som du måske tror.

Ifølge The Better Fish kunne den fisk "være næsten to uger gammel på grund af transport-, distributions- og behandlingstid." Det skriver Tasting Table.

Og selvom det er muligt at få frisk laks, selvom du bor langt fra alle vandområder, medfører det, at du flyver den laks natten over, hvilket øger omkostningerne dramatisk. Det kunne forklare, hvorfor Food Network-værten Alton Brown bemærkede til The Washington Post, at "frossen er bedre end frisk" ofte, når det kommer til fisk.

En bekymring er, om kvaliteten af ​​frossen laks er lige så god som frisk laks. Imidlertid talte ernæringsekspert Rima Kleiner til Tasting Table og sagde, at "frossen laks er frosset på 'toppen af friskhed', så det er lige så nærende som friskfanget laks."

Live Strong tilføjer, at frysning af fisk i de fleste tilfælde ikke reducerer dets næringsindhold, og at frysning ikke påvirker fedtopløselige vitaminer som A og D.

Frosset laks er typisk billigere end frisk laks og har et meget lavere CO2-fodaftryk.

Bon Appetit Management, som driver mere end 400 caféer i USA, vurderer, at forsendelse af fisk og skaldyr med fly, som du har brug for til virkelig frisk fisk og skaldyr, skaber 10 gange mere drivhusgas sammenlignet med forsendelse med containerskib og fem gange mere end med lastbil.

Mens du kun kan opbevare frisk laks i køleskabet i omkring to dage, er frossen laks god i op til otte måneder, så på den måde undgår du også madspild ved at købe frossen laks.