Overvejer du at få en kat? - Tre spørgsmål du bør stille dig selv først

Nyheder
Katten kan bringe liv og glæde ind i hjemmet. Foto: Shutterstock
Går du med tanken om at udvide familien med en kælen kat? Så er du ikke alene. Nu hvor mange danskere bruger mere tid i hjemmet, overvejer flere at købe en kat. Før man foretager købet, er det dog vigtigt at tænke sig om.

Mest læste i dag

Nu, hvor du bruger usædvanligt meget tid derhjemme, kan det være en god anledning til at anskaffe sig en kat. Men beslutningen skal være gennemtænkt og langsigtet, også når hverdagen med arbejde og skole bliver en realitet igen.

“Det er fantastisk at få en kat i familien, for den kan berige menneskers liv med så meget kærlighed og socialt samvær. Men med alle fordelene følger også et ansvar. Katten har brug for selskab, pleje og mad mange år frem. Derfor er det afgørende, at man er klar til at påtage sig ansvaret - også efter coronakrisen,” siger Tine Antvorskov, direktør i Agria Dyreforsikring.

Hun foreslår, at man stiller sig selv følgende spørgsmål, inden man foretager sig noget: 

  • Har jeg tid til at passe en kat, når hverdagen igen kører som normalt, og jeg måske er fraværende fra hjemmet i lang tid ad gangen?
  • Har jeg de nødvendige økonomiske midler til at dække kattens udgifter?
  • Hvordan får jeg min kat passet, når jeg er ude at rejse? 

Find det perfekte match

Når du har truffet beslutningen om at købe en kat, begynder den sjove udvælgelsesproces, hvor du skal finde ud af, hvilken kat der passer bedst til dig. Skal det være en lille killing, der kun lige er taget fra moderen, eller en fuldvoksen kat, som har nogle år på bagen? 

“En killing er vanvittigt sød, men kræver lidt mere arbejde i starten, da den skal lære det hele. En voksen kat er også sød, men er modsat killingen ‘et sikkert kort’, da du på forhånd ved, hvilken personlighed katten har. Uanset om du vælger en killing eller en voksen kat, er det et godt råd at tilbringe meget tid med dyret derhjemme i begyndelsen, så I lærer hinanden at kende og kommer godt fra start,” siger Tine.

Udover kattens alder skal du også tage stilling til, om du vil have en almindelig huskat eller en racekat. På kattehjem og internater rundt om i landet mangler mange fine huskatte en ny familie, så det kan være et godt sted at starte. Leder du efter en racekat, bør du købe den hos en registreret opdrætter og være opmærksom på, at papirer og stamtavle er i orden, så du ikke bliver snydt.

En kat fra et anerkendt internat er desuden vaccineret, neutraliseret og tjekket af en dyrlæge, inden du får den med hjem. Det kan spare dig for mange bekymringer. 

 

Mest læste

Derfor gik grevinde Alexandra fra prins Joachim Grevinde Alexandra har ikke før sat ord på, hvad der medførte, at hun og prins Joachim blev skilt i 2005. I en kinesisk tv-dokumentar, der handler om grevinde Alexandra, har hun for første gang løftet sløret for, hvorfor kærligheden ikke holdt.
Ekspert: Her skal du aldrig opbevare dine æg i køleskabet Mange af har opbevaret vores æg helt forkert - nu deler en ekspert en måde, hvorpå du får dem til at holde længere.

Anbefalet til dig