På grund af corona: Så mange flere forventes døde af kræft

29/04/2020

Nanna Christina Smidt

Patienter med kræft er efterhånden en sjældenhed på sygehuset. Foto: Shutterstock.
Coronaviruskrisen kan resultere i, at 18.000 flere mennesker dør af kræft i det næste år. Det advarer forskere i mod.

Mest læste i dag

Tallet er godt nok fra Storbritannien, men i Danmark har vi også udskudt undersøgelser og behandlinger til fordel for COVID-19-patienter, så vi kan ende med at se samme billede.

Kræftbehandling sat på pause

Grunden til de mange mulige dødsfald er, at kræftbehandlingen er sat på pause for at give plads til COVID-19 patienter.

Hospitalerne modtager stort set ingen henvisninger, og eksperter frygter, at patienterne slet ikke ser deres praktiserende læger.

Forskerne slår fast, at coronaviruskrisen i Storbritannien kan resultere i 18.000 flere kræftdødsfald bare det næste år. Det skriver Daily Mail.

 

De mange coronarelaterede henvendelser kan ses på kræfthenvisninger. De er nemlig faldet, og det er næppe fordi, at folk er holdt op med at få kræft.

Og faktisk forventer forskerne, at antallet af dødsfald i nyligt diagnosticerede kræfttilfælde stiger med en femtedel i England.

Inkluderer også folk, der lever med kræft

Forskere frygter, at mindst 6.270 ekstra mennesker dør af et nyt tilfælde af kræft. Men inkluderer de dem der allerede lever med kræft, er tallet langt højere og forventes at være omkring 17.915 ekstra døde personer, som ellers ville have overlevet.

I England er de 'bekymrede' for, at folk har udsat at se deres praktiserende læge for mulige kræftsymptomer.

For hvis folk lader være at gå til læge med kræft, så vil kræft, ifølge eksperterne, være en endnu større trussel mod tusinder af liv end coronavirus.

Meningsmålinger viser, at en ud af ti patienter ville udsætte at se deres praktiserende læge hvis de havde symptomer på kræft under coronakrisen.

En undersøgelse blandt 1.000 borgere i England fortalte 10 procent, at de overhovedet ikke ville søge hjælp under coronavirus-pandemien, hvis de mistænkte at de havde kræft.

Yderligere 36 procent sagde, at de ville vente en uge, før de ville ringe til lægen – selvom rådet er at gøre det med det samme.

Antallet af folk der får kemoterapi er faldet med 60 procent i ugerne frem til april og henvisninger til kræft er 76 procent lavere end før coronavirus brød ud. Så der er virkelig sket en forskel.

 

Anbefalet til dig