På søndag skal danskerne huske at stille p-skiven - men noget andet er endnu vigtigere

Nyheder
Foto: Privat
Foto: Privat
På søndag skal urene omstilles til vintertid.

Lige nu læser andre også

Når vi på søndag den 29. oktober stiller urene tilbage til vintertid, foregår flere af vores timer i trafikken i mørke.

Mens mange måske har fokus rettet mod at få sat p-skiven, så de undgår en træls afgift, så er det endnu mere vigtigt, at bilisterne skærper opmærksomheden, og at cyklisterne husker refleksvesten samt at tænde for cykellygterne.

Mangel på ovenstående samt kombinationen af mørke og vintervejr øger nemlig risikoen for ulykker. Den bliver højere, hvis du har et dårligt syn, lyder det fra overlæge og professor fra OUH Jens Lauritsen. 

Det skriver Louis Nielsen i en pressemeddelelse.

Vintertid og flere mørke timer i døgnet er lig med flere ture i bilen eller på cyklen, hvor kun gadelygterne lyser vejen op. Det giver udfordringer for mange bilister. En undersøgelse, som Voxmeter har lavet for Louis Nielsen, viser, at 27 procent af danskerne oplever at have svært ved at se, når de kører bil i mørke.

Ligeledes har 27 procent, ifølge undersøgelsen, været ved at overse en cyklist eller fodgænger i trafikken på grund af mørke.

Tallet er bekymrende højt, lyder det fra Jens Lauritsen, som er overlæge og professor ved Ulykkes Analyse Gruppen ved Ortopædkirurgisk Afdeling på Odense Universitetshospital.

"Risikoen for ulykker i trafikken stiger, når det er mørkt udenfor. Det er beskæmmende at se biler og cykler, der kører uden tændte for- og baglygter i mørket. Tag refleksvest eller krydsbånd på, når du går eller cykler, så kan bilister se dig på lang afstand. Ingen bilister kan se en mørk fodgænger eller cyklist", siger han og uddyber:

"I regn og rusk er det endnu sværere, og risikoen for personskade er meget højere. Hvis synet er nedsat, bliver problemet blot værre, især i de mørke måneder."

Svært at omstille øjnene

Det er normalt at have svært ved at se skarpt i mørket udendørs. Det skyldes, at øjnene med alderen får sværere ved at omstille sig, lyder det fra Pernille Lindhardt Steiness, som er optisk fagekspert hos Louis Nielsen.

"Det kan være svært for dine øjne at omstille sig fra et område med meget lys til et område med lidt lys – for eksempel når du går fra et oplyst rum og ud i en bil i mørket. Den oplevelse bliver værre, hvis synet ikke er helt skarpt i forvejen, og du kan derfor selv gøre noget ved at få det undersøgt regelmæssigt", fortæller hun.

Pernille Lindhardt Steiness uddyber, at nogle mennesker lider af det, der hedder natteblindhed, hvor man har særligt svært ved at se i mørke. Det kan i nogle tilfælde behandles afhængigt af årsagen.

Anbefalet til dig