Påsken står for døren: Nu advares kæledyrsejere

22/03/2022

Sarah Steenfeldt

Foto: Shutterstock
Der er flere ting i forbindelse med påsken, der kan være farligt for dit kæledyr.

Mest læste i dag

En undersøgelse blandt husstande, der er udført af forskningsfirmaet Bryter på vegne af Royal Canin,  viser, at det er almindeligt, at man gerne vil give sine firbenede venner noget ekstra godt ved særlige  lejligheder. Påsken er ingen undtagelse. Royal Canins dyrlæge opfordrer kæledyrsejere til at være  opmærksomme på, hvad de skal gøre med deres hund eller kat.  

"Påskemad kan være meget fed og indeholde høje niveauer af salt, som kan føre til marve tarmproblemer. Mange af de retter, vi mennesker spiser, indeholder løg, der er skadelige for  hunde og katte," siger Karin Eliasson, dyrlæge hos Royal Canin. 

En anden grund til ikke at give din hund eller kat noget fra påskebuffeten er risikoen for overvægt. I  dag er næsten halvdelen af alle hunde og katte i de nordiske lande overvægtige. Det forringer både  livskvaliteten og øger risikoen for sygdomme. 

"Der er så mange andre måder, hvorpå du kan vise kærlighed og omsorg end gennem mad og  godbidder - især gennem dit selskab. Her giver påskeferien tid til ekstra leg med din kat eller  dejlige lange gåture med din hund, siger Karin Eliasson. Hvis du vil give noget ekstra, skal du  vælge noget med et lavt energiindhold," lyder det. 

Nysgerrige og legende katte og hunde kan synes, at påskepynt og påskefjer er spændende, men hvis  de sluger dekorationen, kan det være direkte skadeligt. Dyrlægen råder ejere til at være særligt  opmærksomme på liljer: 

"Liljer er meget smukke og populære at give som gave. Desværre er det ikke mange  kæledyrsejere, der ved, at planter, der tilhører de "ægte liljer" (Lilium) eller dagliljer  (Hemerocallis), er meget giftige for katte. Det er nok for en kat at indtage noget pollen eller  blomstervand for at det kan føre til en alvorlig forgiftning," fortæller Karin Eliasson. 

Påskefrokosten kan være farlig for både hunde og katte. Foto: Shutterstock

Her er de farer, som hunde- og katteejere bør passe på i påsken:  

  Løg  

Både rå og kogte løg samt hvidløg er giftige for både hunde og katte, dette gælder også for løgpulver,  som ofte findes i færdigretter. Frikadeller og løgsild for eksempel indeholder en masse løg, og giver  derfor risiko for forgiftning og kan føre til blodmangel hos dit kæledyr. Selv små mængder løg kan  være skadelige, hvis de gives regelmæssigt. 

Stegt lam  

Knogler i lammesteg kan splintre, når hunden gnaver og det giver skarpe kanter, der kan skade mave tarmsystemet. Derudover er der risiko for tandbrud og forstoppelse. Råt kød og knogler kan også  indeholde mikroorganismer, der er skadelige for hunden eller katten, men også for husstandens 

Tunmousse  

Tunmousse er en skøn klassisk forret og den er obligatorisk til et påskefrokostbord. Fisk er generelt  populært blandt hunde og katte, og det kan friste én til at give sit kæledyr lidt. Dog har denne ret et  højt fedtindhold, da retten både består af mayonnaise og fløde. Skal man tage imod Karin Eliassons råd om at undgå fed mad, bør man derfor finde andet at give sine kæledyr.  

Chokolade  

De fleste hunde er meget glade for chokolade, men kakao indeholder teobromin, som er giftigt for  hunde og katte. Jo mørkere chokoladen er, jo mere teobromin indeholder chokoladen. Almindelige  symptomer er opkastning, mavesmerter, hurtig puls og rysten. Påskeæggene i chokolade skal derfor  holdes på sikker afstand. 

Xylitol  

Xylitol er et sødemiddel, der findes i tyggegummi, sukkerfrit slik og kan bruges som et alternativt  sødemiddel ved bagning. Husk dog, at xylitol er giftigt for hunde. Xylitol kan øge frigivelsen af insulin  og føre til et hurtigt fald i blodsukkeret med alvorlige konsekvenser. 

Gæret dej  

Pas på ikke at lade dit kæledyr spise dej, da den fortsætter med at gære i en varm mave. Når dejen  gæres i maven, dannes der alkohol, som kan gøre kæledyret beruset, maven kan også blive stærkt  hævet og såret. 

Påske dekorationer  

Påskekviste, påskefjer og påskekyllinger kan opfattes som sjove legetøj til både kat og hund. Men hvis  dit kæledyr indtager det ved en fejl, kan det føre til mave- og tarmproblemer. I værste fald kan det  sidde fast i halsen eller mave-tarmkanalen og forårsage sårskader afhængigt af, hvad det er lavet af. 

Forårsblomster  

Ægte liljer (Lilium) og dagliljer (Hemerocallis) er meget giftige for katte. Kontakt din dyrlæge, hvis du  har mistanke om, at din kat har indtaget en del af planten eller blomstervandet. Påskeliljer hører ikke  til de rigtige liljer, men er også giftige, for både hund og kat. Andre forårsblomster, der er giftige for  hunde og katte, inkluderer tulipaner og hyacinter. Her er det løget der er mest giftigt og især hunde der graver nyplantede løg kan være i fare. 

Hvis uheldet er ude eller hvis du har mistanke om, at dit kæledyr har indtaget noget der kan være farligt, er det vigtigt, at du kontakter din dyrlæge hurtigst muligt. 

   

Anbefalet til dig