Pas på: 17 % af unge mænd har gjort det

13/4/22 06:19

Ida Hansson

Foto: Shutterstock
Mange sætter sig bag rattet med for høj promille.

Øl, snaps og vin. Der er rigeligt med fristelser, når påskefrokosterne afholdes i de danske hjem. Desværre bliver for mange også fristet til at sætte sig bag rattet, når turen går hjem igen, og det er særligtblandt én gruppe af danskere den tendens ses. 

Især unge mænd viser sig at være lidt for risikovillige, når det kommer til kørsel med for høj promille. Hele 17 % af mænd mellem 18 og 29 år har kørt bil selvom de var i tvivl om deres promille, mens 15 % af de 30 til 39-årige har gjort det samme. Det viser en undersøgelse, som Kantar Gallup har lavet for Gjensidige. 

Generelt er det især mænd, der sætter sig bag rattet, selvom de er usikre på, om de har drukket for meget. 10 % af alle mænd svarer nemlig, at de har sat sig bag rattet, selvom de var i tvivl om deres promille var under det tilladte. Kun 3 % af kvinderne giver samme svar i undersøgelsen. 

“Spritbilister er desværre involveret i hver femte dødsulykke i trafikken, og det er meget bekymrende, at så stor en andel af den unge mandlige befolkning sætter sig bag rattet, selvom de rent faktisk er i tvivl, om det er forsvarligt,” siger Henrik Sagild, der er skadedirektør i Gjensidige Forsikring. 

Kan du køre dagen derpå? 

I 2021 blev mere end 5900 mennesker sigtet for spritkørsel viser tal fra politiet, mens det ofte er i forårs- og sommermånederne, at flest bliver taget med for høj promille i blodet. Derfor er der også ekstra god grund til at tænke sig godt om i påskedagene, også dagen efter en hyggelig påskefrokost. Det oplyder Gjensidig Forsikring i en pressemeddelelse. 

“Det kan være rigtig svært at vurdere, hvorvidt ens promille er under de tilladte grænser dagen efter påskearrangementer med masser af våde varer. Kan man undgå at skulle køre, er det at foretrække, men ellers er anbefalingen af man venter, så længe som muligt,” siger Henrik Sagild.  

I Danmark er promillegrænsen 0,5, og bliver man taget for spirituskørsel skal man som minimum op til en ny køreprøve og et såkaldt ANT-kursus, ligesom man kan se frem til en stor bøde. Derudover er spritbilisme fra 2021 en del af den nye lov om vanvidsbilisme. Det betyder, at man risikerer at få konfiskeret sin bil, hvis man kører med en promille på over 2,0.