Advarer danskerne: Brug af åben ild lige nu kan koste dig dyrt

Af: Thea Andersen

|

14/06/2023

Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Fra torsdag indføres afbrændingsforbud i Esbjerg, Varde og Fanø. Skader sket efter brug af åben ild kan derfor vurderes ”groft uagtsomt”, og det kan være en dyr oplevelse. Ikke kun menneskeligt. Forsikringsselskabet kan nemlig vurdere, at du må bære en del af det økonomiske ansvar. Så undlad brug af åben ild, lyder det fra Forsikringsoplysningen i F&P.

Mest læste i dag

Græsset er gult og landmændenes jord revner af tørst. Det er rekordlænge siden det har regnet, og ifølge prognoser er der ingen regn i vente de næste uger.

Fra i morgen indføres afbrændingsforbud i Esbjerg, Varde og Fanø, og uanset hvilket medie du læser i, lytter til eller kigger på, tales der om knastørke.

Så ingen kan efterhånden være i tvivl om, at naturen er brandfarlig, og at brug af åben ild er farligt netop nu. Men de færreste tænker måske over, at brug af åben ild også kan udgøre en personlig økonomisk risiko.

Det skriver Forsikring & Pension i en pressemeddelelse.

- Det er superhyggeligt at grille, at sidde om aftenen omkring et bålfad eller et lejrbål – men det er også hovedløst dumt lige nu, og det kan koste dyrt, siger Anne Garde Slothuus, forsikringsekspert i Forsikringsoplysningen i F&P.

”Hovedløst dumt” kan i juraen oversættes til ”groft uagtsomt”. Og i forsikringssager kan det ende som en personlig økonomisk bet.

- Alle regner med, at bare man har en forsikring, dækker den uheld. Og selvfølgelig har du dit forsikringsselskab i ryggen. Men hvis du lige nu bruger fx ukrudtsbrænder og ilden spreder sig videre og ødelægger ting, kan selskabet vurdere, at du har opført dig ”groft uagtsomt”. Det betyder med andre ord, at du hæfter for hele eller en del af regningen, siger Anne Garde Slothuus.

Hun minder samtidig om, at der også kan komme civilretlige efterspil på store brandskader, der er sket som følge af grov uagtsomhed. For ikke kun ting kan gå tabt i en brand – mennesker kan komme til skade eller i værste fald miste livet.

- Udover de økonomiske konsekvenser kan man jo stå i den tragiske situation, at man med sin manglende omtanke sætter andre menneskers liv og ejendele på spil. For i disse tider breder en brand sig ultrahurtigt, siger Anne Garde Slothuus.

Lige nu har brandmyndighederne også indført afbrændingsforbud på Bornholm og vurderer løbende, om det skal udvides til flere dele af landet. Og derfor giver Forsikringsoplysningen i F&P – forsikrings- og pensionsselskabernes brancheforening - følgende råd:

- Lad være med at bruge åben ild. Så enkelt kan det siges. Lad ukrudtsbrænderen stå og vent med bålfadene, til det har regnet, siger Anne Garde Slothuus.

Anbefalet til dig