Pas på: Ellers risikerer du en ekstra regning Black Friday eller i julehandlen

18/11/2021

Sarah Steenfeldt

Foto: Shutterstock
Har du styr på reglerne? Hvis ikke, så er det en god ide at læse med. Ellers kan du risikere en ekstra regning, når du handler på gode tilbud på nettet.

Mest læste i dag

Black Friday og julehandlen står for døren. Mange danskere køber i den forbindelse en masse varer over nettet - og det er altså her, at man kan risikere at ryge i en fælde, hvis ikke man har sat sig ind i reglerne.

Derfor har Toldstyrelsen nu igangsat en kampagne, der skal minde danskerne om de nye regler.

Det oplyser Toldsyrelsen i en pressemeddelelse. 

En ny rundspørge fra Toldstyrelsen viser, at fire ud af ti danskere ikke kender til de nye momsregler, der trådte i kraft den 1. juli 2021. Det betyder, at næsten halvdelen af danske netshoppere risikerer en uventet ekstraregning, når nethandlen er i fuld gang op til Black Friday og i juletiden. Med de nye regler skal der betales moms af alle varer, købt i netbutikker uden for EU. Tidligere var der ikke moms, hvis varen kostede under 80 kr.

Funktionsleder i Toldstyrelsen Annette Høve Nielsen er leder i en af Toldstyrelsens enheder, der kontrollerer varer købt i udenlandske netbutikker. Hun genkender billedet af, at mange danskere fortsat ikke er opmærksomme på de nye regler.

"Vi får løbende spørgsmål fra borgere, der har fået en uventet ekstraregning, efter at være blevet opkrævet moms af en vare, som de tidligere ikke har skullet betale moms af. Derfor går vi nu ud og minder om de nye regler, fordi mange danskere køber ind i netbutikker i forbindelse med Black Friday og julehandlen," der snart går i gang.

Ændring trådte i kraft i juli

Toldstyrelsen gjorde i en kampagne før sommerferien opmærksom på ændringen i momsreglerne, og andelen af danskere, der kender til de nye regler, er også steget. Hvor det før den 1. juli var otte ud af ti, der ikke kendte til ændringen, ligger andelen nu på fire ud af ti.

"Vi ved, at der i årets sidste måneder er fuld gang i nethandlen med først Single’s Day, Black Friday, Cyber Monday og julesalget. Derfor starter vi kampagnen for at opfordre danskerne til at tjekke de nye regler på undgåprischok.dk. Her gennemgår vi ændringerne og svarer på de spørgsmål, som vi oftest får," fortæller Annette Høve Nielsen om baggrunden for kampagnen.

Kampagnen kører på digitale kanaler indtil midten af december. Læs mere om de nye regler på undgåprischok.dk.

Fakta om de nye regler

Fra den 1. juli 2021 blev det dyrere at købe billige varer uden for EU. EU har nemlig besluttet, at der skal betales moms af alle varer, der bliver købt i lande uden for EU. Tidligere har varer under 80 kr. været fritaget for moms. Det betyder, at der kommer ekstra udgifter oven i prisen, når du køber billige varer på nettet i lande uden for EU.   

Undersøgelsen er gennemført af analyseinstituttet YouGov på vegne af Havas Danmark. Der er i alt gennemført 758 CAWI-interview med danskere i alderen 18+ år, i perioden 2. august – 5. august 2021.

Anbefalet til dig