Pas på: Kan være livsfarligt for din hund

05/12/22 07:30

Ida Hansson

Foto: Shutterstock
I værste fald kan din hund få et livsfarligt leversvigt, hvis den får fat i et stykke tyggegummi.

”Xylitol er farligt for hunde, og selv i små mængder kan det give forgiftning. Tyggegummi, halspastiller og tandpasta er eksempler på produkter, der kan indeholde xylitol, og som bør holdes langt væk fra hundesnuder,” siger Lotte Evers, der er hundeekspert hos Agria Dyreforsikring. Hun tilføjer:

”Store hunde kan tåle lidt mere end små. Men grundreglen er, at din hund aldrig bør indtage noget, der indeholder xylitol, og at produkter med xylitol bør opbevares i sikker afstand fra hunden.”

Lær hunden at aflevere ting
En af de kommandoer, som kan vise sig livsvigtige for din hund, er en “slip” eller “bytte” kommando. Så træn dette, fra hunden er helt ung, og bliv ved gennem hele hundens levetid. Så kan kommandoen bruges, når hunden har fundet noget, den ikke må spise. Og du har mulighed for at forhindre forgiftning fra xylitol, hvis du opdager, at hunden har fundet et tyggegummi, nogle halspastiller eller det, der er værre.

Godbidder i lommen er et must, så du har noget lækkert at bytte med, når hunden har munden fuld af tyggegummi eller andet ”godt”. Det oplyser Agria i en pressemeddelelse.

Symptomer på forgiftning med xylitol
De mest almindelige symptomer på forgiftning med xylitol er træthed, opkast, rysten, stivhed og kramper. Xylitol absorberes hurtigt fra mave-tarm-kanalen og øger hundens insulin-niveau.

Den nøjagtige mekanisme er ikke kendt, men resultatet er lavt blodsukker. Faldet i blodsukker kommer normalt inden for 30 til 60 minutter, men en forsinket effekt kan ses i op til 12 timer. Nogle hunde udvikler endda leversvigt.

Ét stykke tyggegummi kan være nok
Der er risiko for lavt blodsukker, hvis mængden af xylitol overstiger 0,1 g pr. kg af hundens vægt. Dvs. at blot to-tre stykker xylitol-tyggegummi er giftigt for en hund, der vejer 10 kg. Har du en lille hund eller hvalp på 1-2 kg, så er et halvt stykke tyggegummi faktisk nok til at give en svær forgiftning.