Pas på: Nu er det igen dén tid på året

Nyheder
Foto: Shutterstock
Danskerne bedes nu om at tage sig i agt. I disse dage er der nemlig risiko for øget brandfare i den knastørre natur. Det fortæller beredskaberne.

Lige nu læser andre også

De seneste uger har budt på varmt og tørt vejr mange steder i landet. Når det samtidig blæser, er der øget risiko for, at der kan opstå brand i det fri eller i haven. Derfor opfordres danskere nu til at passe på. 

Mange er ekstra meget ude i naturen i disse dage, da det er nemt at holde af stand til andre og få en mundfuld frisk luft, hvis man har siddet inde længe. Men fra nu af kan det være en god idé at tjekke Brandfare.dk. Især hvis manskal grille, tænde bål, bruge ukrudtsbrænderen eller lignende.

Tørt for tiden 

"Selvom sommervarmen ikke er over os endnu, er naturen tør for tiden. Derfor bør man tjekke Brandfare.dk, hvis man for eksempel vil grille eller bruge ukrudtsbrænderen de kommende dage," siger forebyggelsesekspert i Beredskabsstyrelsen Mads Dalgaard.

"De kommunale redningsberedskaber kører en del ture til naturbrande i foråret. Vi rykker selvfølgelig ud, når det brænder, men det bedste er jo, hvis vi kan lade brandbilerne blive hjemme i garagen, fordi vi alle ved fælles hjælp kan forhindre brandene i at opstå, siger sekretariatschef i Danske Beredskaber, Bjarne Nigaard.

Gode råd til at undgå brand i naturen

Beredskaberne har delt en række gode råd, som man bør følge, når man tager på tur ud i den danske natur. 

  • Brug dertil indrettede pladser, hvis du skal tænde bål eller grille
  • Hold afstand til bevoksning
  • Efterlad aldrig et bål eller en grill, der ikke er slukket helt
  • Tænd aldrig bål eller grill, hvis det blæser meget eller er meget tørt
  • Hav altid vand i nærheden, når du tænder bål eller griller
  • Smid ikke cigaretskodder og lignende i naturen
  • Ring til 1-1-2, hvis uheldet alligevel er ude

Det er Beredskabsstyrelsen, Danske Beredskaber, som repræsenterer landets kommunale redningsberedskaber, og KL, der står bag Brandfare.dk. Brandfareindekset er udarbejdet af DMI for Brandfare.dk.

"Både mængden af nedbør, luftfugtigheden, vegetationsfugtigheden og vinden er væsentlige parametre i, hvor brandfarligt det er. Kombinationen af disse parametre er indarbejdet i brandfareindekset, og de viser helt typisk farlige tendenser i en så tør april, som vi ser i år," siger beredskabschef ved DMI, Knud-Jacob Simonsen.

 

Anbefalet til dig