Pas på: Pakkekalenderen kan indeholde farlig kemi

05/11/2019

Christian Granhøj Skouboe

Miljøstyrelsen advarer mod plastik, der er købt uden for EU. Foto: Shutterstock
Tænk jer to gange om, når I laver pakkekalendere eller køber små gaver til familiens mindste. Den besked giver Miljøstyrelsen nu til landets forældre. Styrelsen har nemlig ved flere kontroller fundet farlig kemi i legetøj købt i webshops uden for EU, og opfordrer nu til at være varsom, når man køber ind i net-butikker.

Mest læste i dag

Står du midt i juleindkøbene til børnene, så tænk dig om en ekstra gang, inden du bestiller gaverne med levering til døren. Webshops uden for EU skal som udgangspunkt ikke overholde EU’s regler, og derfor kan f.eks. legetøj indeholde skadelig kemi. Det er hovedbudskabet i en ny kampagne fra Miljøstyrelsen, der sætter fokus på børnenes sikkerhed, når forældrene handler på nettet.

Tal fra Dansk Erhverv viser, at det er børnefamilier med børn i alderen 3-12 år, der bekymrer sig mindst om produktsikkerhed på nettet, samtidig med at de er den gruppe, der handler mest på den udenlandske webshop Wish.com, som er en kendt udenlandsk markedsplads.

"Vi ser de største risici for farlig kemi, når forældre handler legetøj til deres børn gennem webshops uden for EU. Derfor bekymrer det os selvfølgelig, at forældre med småbørn ikke er opmærksomme på produktsikkerhed, og hvilke overvejelser man må gøre sig som forbruger, når man køber legetøj til sine børn. Det understreger behovet for oplysning, og det gælder jo ikke mindst i forbindelse med juleindkøbene til børnene," siger kontorchef Magnus Løfstedt fra Miljøstyrelsen i en pressemeddelelse.

Fandt farligt stof i slim

Når man handler med webshops, som ligger uden for EU, svarer det som udgangspunkt til at stå i det pågældende land. Det kan sammenlignes med, at man som dansk forbruger tager en tur til fx Kina og køber ind. Her kan man heller ikke forvente, at det, man køber, overholder EU- og dansk lovgivning. Og hvis man sidder hjemme og køber i net-butikker fra lande med helt andre regler, end i EU, så skal de produkter ikke overholde dansk eller EU lovgivning. Derfor er risikoen større for, at produkterne kan indeholde skadelige kemikalier.  Hvis hjemmesiden hører hjemme udenfor EU har myndighederne svært ved at håndhæve reglerne.

Miljøstyrelsen foretager løbende kontroller af børneprodukter solgt på nettet. Og i august fandt man igen det farlige stof bor i slimlegetøj. Især produkter købt i webshops uden for EU, overholdt ikke reglerne.

 

Anbefalet til dig