Paven advarer om atomkatastrofe på Europas største anlæg i Ukraine

24/08/2022

Naja Radik

Foto: Shutterstock
Paven frygter en atomkatastrofe på Europas største atomkraftværk i Ukraine.

Mest læste i dag

Pave Frans opfordrede i dag til “konkrete skridt” for at afværge en katastrofe på Zaporizhzhia-kraftværket og at bringe en ende på Vladimir Putins krig. Det skriver Metro

Hans kommentarer kommer midt i ulmende bekymringer over en Tjernobyl lignende katastrofe på anlægget, som i øjeblikket er besat af russiske styrker og er blevet beskudt. 

Både Ukraine og Rusland har givet hinanden skylden for de igangværende problemer.

IAEA, FN's nukleare vagthund, sagde tirsdag, at det vil besøge anlægget inden for få dage, hvis forhandlingerne om at få adgang lykkes. 

Frans sagde til sit ugentlige publikum i Vatikanet: 

“Jeg håber, at der vil blive taget konkrete skridt til at bringe krigen til ophør og afværge risikoen for en atomkatastrofe i Zaporizhzhia. 

Modsatrettede styrker har gentagne gange beskyldt hinanden for, at skyde på stedet, som pro-Moskva soldater overtog kort efter invasionen begyndte i februar. 

FN har opfordret til, at området demilitariseres. 

Dette er langt fra pavens første intervention over Ukraine, der tidligere har afsløret, at han tilbød at møde Putin, for at hjælpe med at sætte en stopper for invasionen. 

Han rejste også udsigten til nukleart Harmagedon med henvisning til krigen under en tale i marts. 

I en tale den dag Ukraine markerede sin uafhængighed fra sovjetisk styre og seks måneder efter, at russiske styrker invaderede, fordømte Frans krige som “vanvid”. 

Han henviste også til Darya Duginas død, datter af en fremtrædende russisk ultra nationalist, i en bilbombe nær Moskva lørdag.

Paven sagde: 

“Uskyldige betaler for krig.”

Rusland har allerede givet ukrainske agenter skylden for lørdagens drab, en anklage Kiev hurtigt benægtede. 

Frans stemplede våbenhandlere, der tjener på krig, som “kriminelle, der dræber menneskeheden”. 

I sidste måned forklarede paven, at han ønsker at besøge den ukrainske hovedstad, men foretrækker at tage til Moskva først, for at fremme freden. 

I midten af september skal han deltage i en kongres for religiøse ledere i Kasakhstans hovedstad Nur-Sultan, hvor han håber, at mødes med den russisk-ortodokse patriark Kirill, der støtter krigen.

Anbefalet til dig