Pelle Dragsted melder ud: Vil indføre ny særskat

Af: Ida Hansson

|

24/08/2023

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Den nye politiske ordfører vil skabe ændringer.

Mest læste i dag

Man skal ikke spole tiden ret langt tilbage - nærmere bestemt tirsdag - før det stod klart, at Mai Villadsens Enhedslisten-eventyr lakkede mod enden.

Og i samme ombæring kom det frem, at det fremover bliver Pelle Dragsted, der skal stå i spidsen for det mørkerøde parti.

Pelle Dragsted tiltræder nemlig som politisk ordfører for Enhedslisten med øjeblikkelig virkning.

Og den virkning ser angiveligt ud til at ramme elselskabernes profitter.

Det skriver Ekstra Bladet.

For i lyset af de stigende elpriser og de betydelige overskud, som elselskaberne har opnået, har Enhedslisten fremsat et forslag om at indføre en særskat på elselskabernes profitter. Dette forslag kommer som en reaktion på, hvad partiet ser som "historiske og vanvittige" profitter i 2022.

Ifølge Enhedslisten har elselskaberne ikke kun draget fordel af de høje elpriser, men har også bidraget til at drive priserne op.

Og med dette forslag ønsker partiet at pålægge en særskat på 33 procent af den del af elselskabernes overskud fra 2022, der overstiger 20 procent af det normale overskud. Denne type skat, kendt som et solidaritetsbidrag, anvendes allerede på olieselskaber.

Enhedslisten estimerer, at denne skat vil generere 16,5 milliarder kroner til statskassen.

Og partiet lægger ikke skjul på hvad pengene skal bruges på.

Disse midler vil nemlig blive anvendt til at støtte folkepensionister og andre borgere på offentlige ydelser. Partiet foreslår en ekstraordinær forhøjelse af offentlige ydelser med fem procent i 2024 for at imødekomme de økonomiske udfordringer, som disse borgere står overfor.

Mens både Dansk Folkeparti og SF tidligere har foreslået lignende særskatter, har regeringen endnu ikke implementeret sådanne foranstaltninger.

Skatteminister Jeppe Bruus har tidligere udtalt, at regeringen har valgt at undtage visse aktører fra en sådan skat af hensyn til forsyningssikkerheden.

Anbefalet til dig