PET har før advaret: Nu skal kinesiske kameraer filme danske veje

26/11/22 12:09

Mathias Busekist

Foto: Shutterstock
Kinesiske kameraer skal filme danske veje.

Danske motorveje vil i fremtiden blive filmet med kameraer fra Kina.

Vejdirektoratet har nemlig købt flere kameraer fra det kinesiske selskab Hikvision. Men det er såmænd leverandør som danske efterretningstjenester samt menneskerettighedsforkæmpere har advaret mod.

Ifølge Politiken har Vejdirektoratet købt 175 kameraer, hvortil kontrakten har en indbygget option på yderligere 75 kameraer.

Og selv om der altså er tale om et forholdsvist lille indkøb, som højst løber op i fem millioner kroner, vækker beslutningen kritik - herunder fra Cathrine Bloch Veiberg fra Institut for Menneskerettigheder med speciale i erhverv og kædeansvar.

"Offentlige myndigheder bør som en del af deres ansvarlige indkøbspraksis ikke kun kigge på pris og leveringstid, men også på hvorvidt de her leverandører lever op til sociale og menneskeretlige forventninger. Der burde en leverandør som Hikvision bone ud som risikabel," siger hun til Politiken.

Vejdirektoratet kritiseres for at have købt Hikvisions kameraer, da virksomheden i de seneste år har spillet en stor rolle i opbygningen af et overvågningssamfund i Xinjiang-regionen i det vestlige Kina.

Ifølge FN bliver mistænkte borgere fængslet og udsættes "i stor skala" for tortur, tvangsmedicinering og overgreb.

Men dét har Vejdirektoratet ikke skænket en tanke.

Det har derimod Staten og Kommunernes Indkøbsservice, Atea og Region Hovedstaden, der har droppet Hikvision. Her begrundes valget med alt menneskerettigheder til it-sikkerhed.

Og ifølge PET samt Forsvarets Efterretningstjeneste og Center for Cybersikkerhed kan det meget vel have været en klog beslutning at træffe.

Sidste år vurderede PET, at man er bekendt med konkrete sårbarheder ved to kameraer fra Hikvision, og i februar lød det fra CFCS, at at videokameraer fra Hikvision udgør en "kritisk trussel for sikkerheden".

I en e-mail til Politikken lyder det fra Vejdirektoratet, at man vil se på, hvordan man bedst muligt kan håndtere denne problemstilling samt at man har taget kontakt til CFCS for at få nærmere rådgivning.