Plages af foråret: Dårligt nyt til op mod en million danskere

11/2/23 15:40

Mathias Busekist

Foto: Shutterstock
Op mod en million danskere har allergien.

Pollenallergikere, som tæller op mod en million danskere, har triste nyheder i vente.

"Vi ser desværre, at sæsonerne for mange pollentyper bliver længere. De starter før, de topper før og de slutter senere. Og de har også oftest en større mængde pollen, end vi tidligere har set," siger Mathilde Kloster, der er leder af pollenafdelingen hos Astma-Allergi Danmark, til TV 2.

Pollensæsonen faldt allerede i februar, hvorefter især hassel har meldt sin ankomst blandt allergikerne.

Det skyldes, at blot en enkelt ranke på en hasselnøddebusk kan frigive helt op til 3,9 millioner pollen. Og hos Astma-Allergi Danmark har man da også set en voldsom stigning i pollen fra hassel.

"Hassel peaker syv dage før, og sæsonen starter omkring 25 dage tidligere, end den gjorde tidligere i vores pollenkalender. Og det er dårligt nyt for de mange pollenallergikere," siger Mathilde Kloster til Astma-Allergi Danmark.

I løbet af sæsonstarten har interesseorganisationen noteret en stigning på hele 66 procent i pollen fra hassel. Derudover har vinden spredt pollen fra den nordamerikanske bynke-ambrosie over hele Europa – herunder Danmark.

"Vi har faktisk haft vores pollenfælde i gang siden den 2. januar, fordi vejret har været så lunt. Og har du allerede mærket høfebersymptomer, kan det skyldes, at hassel og el har blomstret tidligere lokalt, for eksempel i din eller naboens have, på grund af favorable forhold i temperatur og placering," siger Mathilde Kloster.

Det er oftest ved lune temperaturer samt solskin, at man ser flest pollen. Pollenallergikerne skal altså bede til vejrguderne om gode vind- og vejrforhold.