Politiet får nyt skyts mod kriminelle: 47.000 anmeldelser vil gøre dette muligt

Af: Mie M.B

|

28/12/2023

Den nye lov er stadig under udarbejdelse

Lige nu læser andre også

Cyklister i Danmark kan snart blive udsat for rutinetjek, når de bevæger sig gennem gaderne. En ny lovændring er under udarbejdelse for at give politiet beføjelse til at kontrollere, om cyklister kører på stjålne cykler. Dette skridt tages som reaktion på det stigende antal cykeltyverier, der har nået bekymrende niveauer. Sidste år blev der anmeldt 47.000 cykeltyverier, og i de første ni måneder af 2023 er tallet allerede overstået 34.000. Det skriver Finans.

Justitsminister Peter Hummelgaard påpeger, at cyklen er afgørende for mange danskere som det primære transportmiddel. Med et stigende problem af cykeltyverier i hverdagen mener ministeren, at det er nødvendigt at gøre noget ved situationen.

Den foreslåede lovændring vil tillade politiet at udføre rutinemæssige kontrol af cyklister, hvilket hidtil har været forbudt. Under nuværende lovgivning er politiet ikke engang beføjet til at kontrollere stelnumre i forbindelse med større indsatsområder som f.eks. tjek af cykellygter.

Forsikringsselskaber bifalder lovforslaget og mener, at det har været for let for cykeltyve at operere i landet. Pia Holm Steffensen, underdirektør i Forsikring & Pension, udtrykker sin begejstring og påpeger, at cykeltyverier især er en byrde for borgerne i København, hvor antallet af stjålne cykler kun fortsætter med at stige. I løbet af de første tre kvartaler af 2023 blev der rapporteret mere end 13.000 stjålne cykler i hovedstaden.

For at bekæmpe cykeltyverier yderligere foreslår Forsikring & Pension også at indføre et digitalt stelnummer og et tilhørende digitalt register for cykelejere, der let kan konsulteres for at verificere cyklens status som stjålet.

Anbefalet til dig