Politiet gentager vigtig opfordring: Fald ikke for det!

01/04/2023

Mathias Busekist

Foto: Shutterstock
Kvinden faldt for et udbredt svindelnummer.

Mest læste i dag

Kvinden, der kommer fra Slagelse-egnen, havde nok ikke regnet med, at hun torsdag eftermiddag ville blive udsat for ældresnyd, da hun tog sin telefon.

Ældresnyd er med tiden blevet en udbredt kriminalitetsform, hvor svindlerne angiver sig for at være fra banken eller ordensmagten.

I dette tilfælde blev kvinden bildt ind, at hendes konto var ved at blive misbrugt. Derudover sagde manden, at svindlerne kendte til hendes adresse, hvorfor hun risikerede, at de kom og stjal hendes smykker.

Da tilbød manden at sende en mand ud for at hente hendes smykker og hendes hævekort. Og ikke længe efter ringede det på døren.

Manden var naturligvis ikke fra banken, men derimod en bedrager, som nu var stukket af med kvindens ejendele," skriver Sydsjællands- og Lolland-Falsters Politi i sin døgnrapport.

"HUSK: Banken vil aldrig komme hjem til dig for at hente hverken kort eller smykker. Hvis der dukker en person op ved din dør, som du ikke kender, så luk ikke vedkommende ind. Og udlever aldring dit betalingskort eller kode," skriver de.

Sidste år har Midt- og Vestsjællands Politi foretaget en undersøgelse for at se, hvordan de kriminelle, der står bag bedrageri af ældre, arbejder.

Således viser undersøgelsen, at ofrene for ældresnyd typisk er mellem 74 og 94 år. Der er ofte tale om kvinder, og de bor helt overvejende alene.

"Det er vores indtryk, at gerningsmændene via Krak og lignende finder personer, der har navne, som viser, at de kan være fra den ældre generation. Derfor har vi blandt andet set flere med navnet Else blandt ofrene. I nogle tilfælde finder svindlerne så også via Facebook oplysninger om personernes fødselsdato," udtalte Randi Mortensen fra det kriminalpræventive sekretariat i Midt- og Vestsjællands Politi i forbindelse med undersøgelsen.

I december sidste år blev der rejst tiltale mod fire unge mænd, som i en omfattende sag havde snydt mere end 400 ældre på tværs af landet for millioner af kroner.