Politiet med advarsel: Vær på vagt

20/9/22 11:50

Naja Radik

Foto: Shutterstock
Det er vigtigt at stoppe stofbrug blandt unge, men som forældre er det ikke altid let at vide, hvordan man gør det.

Nu opfordrer politiet alle forældre til at være opmærksomme på adfærdsændringer hos børnene. 

Ifølge svensk politi er mange forældre uvidende om, hvor let tilgængelige stoffer er for unge i dag.

I dag kan de fleste af stofferne bestilles med blot et par tastetryk og efterlades direkte i postkassen. 

Viden blandt forældre er lav

I 2019 lavede Matias Hasselström, områdets politibetjent i Fyrbodal, en række opslag på sociale medier for at gøre voksenverdenen opmærksom på stoffer blandt unge. 

“Forældrenes viden er for lav, når det kommer til stoffer blandt unge. Hvordan det ser ud, hvilke præparater der bruges, og hvordan det virker. Forældrene ved ikke, hvor omfattende handlen er. Unge mennesker kan få fat i stoffer stort set overalt,” siger han.

Nu er det svenske politi igen gået ud på de sociale medier og har opfordret forældre til, at holde øje med deres børn, og hvilke ting de skal holde øje med.

Hvad skal man holde øje med

Som med så meget andet er viden den bedste tilgang, så det er vigtigt først og fremmest at tale med dine børn derhjemme. 

Derudover er der yderligere tre tips, du kan bruge som forælder til, at opdage stofbrug.

“Hold styr på, hvad dit barns penge går til. Narkotika og alkohol er i mange tilfælde dyrt. Vær opmærksom på, om dit barn svinger til mærkelige tal, pludselig begynder at hæve kontanter eller begynder at handle med kryptovaluta,” skriver politiet i opslaget. 

Politiet opfordrer også forældre til at holde øje med, om barnet pludselig begynder at bruge øjendråber.

“Røde øjne er et symptom på cannabis, og øjendråber kan være et forsøg på at skjule dette,” skriver politiet i opslaget. 

En anden tilgang, politiet anbefaler er, at lugte til deres børn.

“Parfume og tyggegummi kan bruges i et forsøg på at skjule duft fra både stoffer og alkohol. Cannabis har en meget stærk og let sødlig lugt, der er svær at skjule,” skriver politiet i opslaget.