Syd- og Sønderjyllands Politi får af og til anmeldelser, hvor mænd og kvinder hævder at være blevet udsat for afpresning på sociale medier.
Politiet kan se et mønster, hvor borgerne i første omgang er blevet lokket til at sende intime billeder af sig selv til en person, de har knyttet romantiske bånd til via sociale medier.
Her stopper glæden dog, for næste træk er afpresning.
Personerne afpresses med truslen om, at hvis de ikke betaler et givent beløb, så vil de intime billeder blive delt med venner og familie.
Da metoden går igen i mange anmeldelser, så har Syd- og Sønderjyllands Politi besluttet sig for at dele en advarsel, som skal forhindre afpresningen i at finde sted.
»Denne type kriminalitet rammer bredt, også bredere end mange umiddelbart forestiller sig. Det er personer i alle aldersgrupper, der bliver ramt. Vi har sager med unge kvinder, men også med for eksempel midaldrende mænd,« forklarer lederen af Syd- og Sønderjyllands Politis Forebyggelsesenhed, vicepolitiinspektør Jacob Rindom ifølge B.T.
Jacob Rindom forklarer desuden, at det er svært at efterforske sådanne sager, fordi de digitale spor ofte ender blindt.
Så har man først betalt, er det yderst vanskeligt at få bragt pengene tilbage igen, ligesom gerningsmanden er svær at identificere.
Politiet kommer helt konkret med disse fem råd:
Du kan som udgangspunkt ikke være sikker på, at de personer, du møder på sociale medier, er dem, de udgiver sig for at være. Det er nemlig ikke svært at skabe en falsk identitet på sociale medier.
Send ikke private billeder, videoklip og del ikke personlige oplysninger med personer, hvor du ikke er 100 procent sikker på deres identitet og har fuld tillid til dem.
Vær opmærksom på, at disse kriminelle er yderst erfarne i forhold til at overtale personer til at sende penge, private fotos og lignende.
Er skaden sket, så giv ikke efter for afpresning. Du har ingen garanti for, at de kriminelle holder, hvad de lover.
Anmeld sagen til politiet, hvis du er udsat for en kriminel handling.