Politiindsats: Dette holder de øje med

Af: Ida Hansson

|

20/06/2022

Nyheder
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Fra i dag og 2 uger frem vil politiet have gang i en særlig indsats.

Lige nu læser andre også

Fra mandag den 20. juni til søndag den 31. juli 2022 gennemfører færdselsbetjentene i Syd- og Sønderjyllands Politi en særlig indsats rettet mod trafikanter, der er påvirkede af spiritus eller narkotika.

Politiets Er-du-klar-til-et-pust-kontroller vil blandt andet finde sted i forbindelse med større offentlige arrangementer som byfester, koncerter m.m., men der vil også være kontroller andre steder i sommerlandet. Og den målrettede indsats er således geografisk spredt over hele politikredsen. 

 "Spiritus- og narkokørsel skaber farlige situationer, fordi de påvirkede trafikanter har svært ved at overskue situationen og reagerer for langsomt. De er kort og godt ikke længere fuldt opmærksomme og har svært ved at læse trafikken. Og dermed stiger risikoen for ulykker," understreger operativ leder af færdselsafdelingen, politikommissær Mads Bruhn Lund fra Syd- og Sønderjyllands Politi.

Spiritus indblandet i hver femte dødsulykke

Der er således cirka ti gange højere risiko for at komme alvorligt til skade som bilist, hvis man er spirituspåvirket i let grad. Risikoen stiger eksplosivt med stigende promille, og i hver femte dødsulykke i trafikken er der således spirituspåvirkede trafikanter indblandet.
 
Færdselspolitiet gennemfører den særlige indsats i juni og juli, da der erfaringsmæssigt sker flere spiritusulykker med personskade i sommermånederne end fx i november og december.
 
Fem kommuner i politikredsen, Aabenraa, Esbjerg, Fanø, Varde og Vejen, bakker op om indsatsen ved at deltage i Rådet for Sikker Trafiks kampagne på området. Og i disse kommuner vil trafikanterne således kunne se Er-du-klar-til-et-pust-plakater i vejkanten på udvalgte strækninger.

Gode råd

Politiet anbefaler, at du eventuelt kan gøre følgende i et forsøg på at hindre spirituskørsel: 

  • Fortæl ham eller hende, at du har det skidt med, at han/hun kører

  • Forsøg at tale ham/hende fra at køre og tag evt. bilnøglerne

  • Allier dig med andre, så I er flere, der kan støtte hinanden

  • Ring efter en taxa og lån evt. ham/hende penge til taxaen

  • Tilbyd en overnatning

  • Giv et lift, hvis du ikke selv har drukket

  • Hvis han/hun alligevel kører, så kontakt politiet på tlf. 1-1-4 

Anbefalet til dig