Politisk aftale er på plads: Disse danskere får 2.000 kroner mere HVER MÅNED

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Flere danskere kan se frem til flere penge mellem hænderne.

Mest læste i dag

En lang række danskere kan se frem til at modtage flere penge hver måned.

Den nye aftale om kontanthjælp indeholder en kraftig stigning i ydelserne til enlige forsørgere på kontanthjælp, viser ny CEPOS-analyse

Forleden blev der indgået en ny politisk aftale om kontanthjælp. Aftalen indeholder mange positive elementer - herunder en kraftig forenkling. Desuden øges incitamentet til at tage et job for enlige uden børn og for par.

Det skriver CEPOS.

Dog kan enlige forsørgere på kontanthjælp se frem til at få ca. 2.000 kroner ekstra om måneden med aftalen. F.eks. får en enlig kontanthjælpsmodtager med 2 børn 21.700 kroner udbetalt med aftalen på forhøjet sats - mod 19.800 kroner med de hidtidige regler.

”Det er en meget kraftig stigning, som reducerer gevinsten ved at tage et lavtlønsjob frem for at være på kontanthjælp,” siger Jørgen Sloth, fungerende cheføkonom i CEPOS.

Aftalen indeholder et pejlemærke om, at indkomsten efter skat for kontanthjælpsmodtagere ikke må overstige 85 procent af indkomsten i et lavtlønsjob. Det pejlemærke var overholdt med det hidtidige regelsæt. Men den nye aftale overskrider pejlemærket for enlige forsørgere med 2-4 børn, idet indkomsten lander på 86-88 procent af indkomsten i et lavtlønsjob.

”Jeg undrer mig over, at man ikke overholder aftalens eget pejlemærke. Særligt når pejlemærket var overholdt med de hidtidige regler. Det vil sige, at aftalen er skyld i, at pejlemærket ikke overholdes,” siger Jørgen Sloth, fungerende cheføkonom i CEPOS.

Enlige forsørgere havde allerede med de hidtidige regler en indkomst over Ydelseskommissionens grundbudget, som ’muliggør et beskedent, men sundt liv med mulighed for at deltage i familie- og samfundsmæssige sammenhænge’. Stigningen på ca. 2.000 kroner løfter altså indkomsten langt over grundbudgettet.

”Niveauet for kontanthjælpen skal være en afvejning mellem at hjælpe familier, som ikke kan forsørge sig selv og så sikre et stærkt incitament til at komme i job. Når enlige forsørgere allerede har indkomst over grundbudgettet, så er jeg skeptisk over for, at man hæver det yderligere,” siger Jørgen Sloth, fungerende cheføkonom i CEPOS.

Jørgen Sloth kan kontaktes på 61 66 27 98 for uddybende kommentarer.

Anbefalet til dig