Populær dagligvare bliver dyrere: ‘Der kommer helt sikkert prisstigninger’

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
En presset produktion resulterer nu i en højere pris.

Mest læste i dag

Verdens yndlings snackfrugt, bananen, står over for et voksende pres, der kan sende priserne opad i de kommende år.

Ifølge Pascal Liu, seniorøkonom ved World Banana Forum, en førende organisation inden for bananindustrien, er det på tide for forbrugerne at indstille sig på højere priser for de elskede gule frugter.

"Der kommer helt sikkert prisstigninger," advarede han i en samtale med BBC, hvilket peger på en række udfordringer, der allerede tager et fast greb om bananproduktionen globalt.

Klimaforandringer spiller en betydelig rolle i denne udvikling, idet højere temperaturer og ekstreme vejrforhold såsom oversvømmelser og kraftig vind gør det stadigt mere vanskeligt at dyrke bananplanter.

Disse udfordringer er desuden blevet forstærket af spredningen af Fusarium Wilt TR4, en svampeinfektion, der har haft ødelæggende virkninger på bananplantager fra Australien til Sydamerika.

"Jeg tror, at klimaforandringer er en enorm trussel mod banansektoren," konstaterer Liu.

Transportforstyrrelser, forårsaget af storme på havene, har yderligere kompliceret situationen ved at forstyrre forsyningen af bananer til store markeder. Dette har resulteret i perioder med bananmangel i visse dele af verden, herunder Storbritannien, hvor kunder så sent som sidste uge oplevede tomme hylder, hvor der normalt ville være bananer.

"Hvis der ikke kommer en stigning i udbuddet, forudser jeg, at bananpriserne vil forblive relativt høje i de kommende år," lyder det fra bananeksperten.

Mest læste

Derfor gik grevinde Alexandra fra prins Joachim Grevinde Alexandra har ikke før sat ord på, hvad der medførte, at hun og prins Joachim blev skilt i 2005. I en kinesisk tv-dokumentar, der handler om grevinde Alexandra, har hun for første gang løftet sløret for, hvorfor kærligheden ikke holdt.
Ville ikke være med: Dette nægtede Puk Elgård at gøre i Go' Morgen Danmark I syv år var Puk Elgård vært på Go' Morgen Danmark - og undervejs var det særligt én udfordring, som hun svarede klart nej til.

Anbefalet til dig