Populært badested lukket - Vandet er forurenet med afføring

11/8/20 07:30

Sarah Steenfeldt

Lige nu må man vente med at boltre sig i vandet. Foto: Shutterstock.com
Det er varmt og solrigt, hvilket i den grad indbyder til en dukkert - men lige nu er badningen imidlertid sat på pause i den populære badesø.

Det er Ringsted Kommune som lige nu i en pressemeddelelse fortæller, at alt badning i den populære badesø Hvidsø er sat på pause. Den seneste badevandsanalyse har vist et så højt antal colibakterier at badning midlertidigt ikke er tilladt i søen.

Der er sat skilte op med ‘badning forbudt’ og på nuværende tidspunkt kan kommunen ikke oplyse, hvornår det forventes at man igen kan bade i søen. 

Vand med mindre end 100 colibakterier pr. 100 ml anses for velegnet til badning, mens vand med mere end 1000 anses for uegnet. Der er målt 9800 pr.100 ml. Med så højt et tal, anbefaler Styrelsen for patientsikkerhed at forbyde badning i søen indtil videre.

Derfor skal man undlade at bade i vandet, ligesom børn og dyr heller ikke må lege i søen. Bakterierne kan give gener som eksempelvis opkast og dårlig mave.

E. coli bruges som indikatororganisme for forurening med afføring. Vand med højt indhold af colibakterier vil ofte indeholde væsentlige mængder spildevand. Årsagen til det høje indhold af colibakterier i prøven er dog endnu ukendt. 

Venter svar på nye prøver onsdag

Ringsted Kommune har på nuværende tidspunkt ikke mistanke om, at der skulle være tale om et uheld med spildevandsforuledning

Generelt opfordrer kommunen til at være opmærksom på vandets udseende og følge de generelle råd på informationstavlen ved søen.

Ringsted Kommune har iværksat nye prøvetagninger og forventer at modtage resultatet onsdag og vil informere om det, når vandet igen er til at bade i, desuden vil ”Badning forbudt”- skiltet ved badesøen blive taget ned.