Populært medicin tilbagekaldes: Pas på

Nyheder
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Nu er endnu et produkt tilbagekaldt.

Mest læste i dag

Det er ingens næse gået forbi, at der har været et hav af tilbagekaldelser på det seneste. 

Og skulle du have lagt vejen forbi diverse medier, som har bragt tilbagekaldelserne, så er du ofte stødt på tilbagekaldelser i forbindelse med dagligvare. 

Men i dag er sagen en helt anden. 

For hvis du er blandt de patienter, der har en Emerade adrenalinpen, så bør du nok læse med her. 

Lægemiddelstyrelsen lægger nemlig ikke skjul på, at du hurtigst muligt skal kontakte en læge for at få en ny recept på en adrenalinpen fra et andet firma. 

Og dernæst skal pennen ombyttes på apoteket til den nye adrenalinpen. Læger og apoteker bliver i dag informeret om situationen, så de er klar til at hjælpe patienterne med at få en ny adrenalinpen. 

Sådan lyder meldingen i en pressemeddelelse fra lægemiddelstyrelsen. 

Humlen er, at Virksomheden PharmaSwiss Ceska republika s.r., der markedsfører Emerade, har informeret Lægemiddelstyrelsen om, at adrenalinpennen Emerade ikke overholder krav til faldtest. Dermed er der risiko for, at Emerade adrenalinpennen ikke fungerer, som den skal (enten ikke udløses eller udløses for tidligt), hvis pennen er blevet tabt eller på anden måde har været udsat for slag. 

Problemet gælder både for Emerade pennen i styrken 300 mikrogram og i styrken 500 mikrogram (se foto). Tilbagekaldelsen gælder alle partier (batches) af Emerade. 

Adrenalinpenne bruges som førstehjælp ved alvorlige overfølsomhedsreaktioner (anafylaktisk chok) forårsaget af fx insektstik, fødevareallergi eller ved allergisk reaktion på indsprøjtning af lægemidler (fx vacciner). Da pennen anvendes i livstruende situationer, er det vigtigt, at man kan være sikker på, at lægemidlet virker. Derfor har virksomheden PharmaSwiss Ceska republika s.r., der markedsfører Emerade, valgt at tilbagekalde produktet på patientniveau. 

Jeanne Majland, enhedschef, lægger heller ikke skjul på, at det er vigtigt at patienter, der har en ordination på Emerade, ikke kommer til at mangle en velfungerende adrenalinpen i en periode: 

“Det er vigtigt, at patienter, der har en ordination på Emerade, ikke kommer til at mangle en velfungerende adrenalinpen i en periode. Derfor skal man som patient hurtigst muligt kontakte en læge og få udstedt en ny recept på en anden adrenalinpen fra et andet firma og få den ombyttet på apoteket. Der findes andre tilsvarende alternativer, som man kan få på apoteket”. 

Ifølge virksomheden er der i alt omkring 300 Emerade-pakninger hos patienter, klinikker eller apoteker i Danmark. De patienter, der har fået ordineret Emerade, vil modtage direkte besked via e-Boks om at ombytte produktet hurtigst muligt. Det er vigtigt, at patienter fortsat anvender deres Emerade pen som foreskrevet, indtil de har fået en anden adrenalinpen.

Emerade kan også være at finde hos lægeklinikker, vaccinationscentre, tandlæger m.fl., der også skal sørge for at erstatte Emerade med en adrenalinpen fra et andet firma. 

Du kan se billede af adrenalinpennene herunder: 

Mest læste

Derfor gik grevinde Alexandra fra prins Joachim Grevinde Alexandra har ikke før sat ord på, hvad der medførte, at hun og prins Joachim blev skilt i 2005. I en kinesisk tv-dokumentar, der handler om grevinde Alexandra, har hun for første gang løftet sløret for, hvorfor kærligheden ikke holdt.
Ekspert: Her skal du aldrig opbevare dine æg i køleskabet Mange af har opbevaret vores æg helt forkert - nu deler en ekspert en måde, hvorpå du får dem til at holde længere.

Anbefalet til dig