Positivt nyt: Langt færre børn omkommer i trafikken

Af: Amalie L.

|

22/10/2024

Nyheder
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Det er især grundet bedre autostole, at sikkerheden er kommet i top.

Lige nu læser andre også

Antallet af børn, der bliver dræbt eller kommer alvorligt til skade i personbiler, er på knap 30 år faldet med næsten 90 procent. Det skyldes ikke bare mere sikre biler, men også at autostole er blevet mere sikre.

Det fremgår af en pressemeddelelse fra VIA ritzau.

Autostolen til bilens mindste passagerer er en af de senere års helt store livreddere i trafikken. Siden det i 1995 blev lovpligtigt at fastspænde børn i ’egnet udstyr’, er antallet af børn, der enten bliver dræbt eller kommer alvorligt til skade i biler, faldet markant.

Hvor syv børn i alderen 0-10 år i år 1995 mistede livet i en bilulykke, og 92 kom alvorligt til skade, viser de seneste tal fra Vejdirektoratets ulykkesstatistik, at 10 børn sidste år kom alvorligt til skade i bilulykker, mens ingen mistede livet. Det er et samlet fald på 89 procent.

”Den positive udvikling skyldes ikke bare, at bilerne de senere år er blevet langt mere sikre, men også at sikkerheden i autostole er blevet stadig bedre. Det fremgår af den seneste store test af nye autostole, som FDM har lavet i samarbejde med europæiske bilklubber og forbrugerorganisationer,” siger bilteknisk redaktør i FDM Søren W. Rasmussen.

Af testens 17 stole får de 12 bedømmelsen ’anbefalelsesværdig’, mens fire får bedømmelsen ’betinget anbefalet’. Én stol dumper efter fund af skadelig kemi.

Testen af autostole indeholder flere elementer. Ser man alene på den del, der handler om sikkerheden i tilfælde af en kollision, både forfra og fra siden, har stolene aldrig været mere sikre. Især de bagudvendte autostole til de helt små børn imponerer og understreger, hvorfor børn bør sidde i en bagudvendt autostol så længe som muligt.

Lige så vigtigt for sikkerheden er, at en autostol er nem at montere i bilen, og at det er nemt at spænde barnet korrekt fast i stolen. Også her er de nye autostole i top.

”Man skal ikke underkende vigtigheden af korrekt montering og betjening af autostole. Også når det kommer til at spænde barnet korrekt fast. Især i de kommende kolde måneder, hvor mange børn sidder i tykt overtøj. Det kan gøre det svært at få selerne til at sidde tæt til kroppen og skuldrene, som de skal. Gør de ikke det, holder de ikke barnet på plads i tilfælde af en kollision. En løsning kan også være, at barnet sidder uden en tyk vinterjakke, som man i stedet lægger hen over barnet, når det er spændt fast,” siger Søren W. Rasmussen.

Læs mere om FDMs autostoletest og børn i bilen på FDM.dk

Sådan vælger man den rigtige autostol

  • Stolen skal passe til barnets størrelse (alder, vægt, højde)

  • Stolen skal passe til bilen. Prøv stolen i bilen inden køb

  • FDM anbefaler kun autostole, der har fået mindst fire stjerner i FDMs autostoletest

  • Til de større børn anbefaler FDM selepuder med rygstøtte, da de beskytter bedre. Selepuder uden rygstøtte er dog bedre alternativer i forhold til at lade børn sidde på bilens sæde. F.eks. hvis legekammerater skal med i bilen 

  • Børn under 135 cm skal være spændt fast i godkendt sikkerhedsudstyr, der passer til deres vægt og højde

  • FDM anbefaler, at børn sidder bagudvendt så længe som muligt, og minimum til de er 15 mdr. Ofte er det muligt at sidde bagudvendt til omkring 3-års alderen

  • Autostole og selepuder skal være godkendt med ECE 44-03, ECE 44-04 eller ECE R-129 (i-Size)

  • Det koster et klip i kørekortet, hvis barnet ikke er spændt fast i godkendt autostol eller selepude, der passer til barnet

Anbefalet til dig