Prischok: Svinekød på himmelflugt

11/12/2019

Rikki Tholstrup Jørgensen

Priserne på svinekød er på himmeflugt. Foto: Pixabay.com
Den danske forbruger rammes på pengepungen på grund af en øget efterspørgsel efter danske grise. De priser, de danske landmænd kan tage for deres slagtesvin, er på himmelflugt.

Mest læste i dag

Den øgede efterspørgsel kommer særligt fra Kina, fordi de har lidt under et voldsomt udbrud af afrikansk svinepest. Men også i andre lande har den afrikanske svinepest udryddet besætninger i hobetal. Alene i Kina er det aflivet op mod 200 millioner svin. Det skriver BT. Det sætter naturligvis et pres på efterspørgslen, der nu er så høj at priserne presses op på et hidtil uset niveau.

Analysechef hos Coop, Lars Aarup, siger til BT, at "vi forventer, at vi næste år kommer til at se priser på svinekød, som er steget med 80 eller 90 procent i butikkerne." Coop der driver Brugsen-kæderne, Fakta, Kvickly og Irma. Det er prisstigninger, som slår igennem i alle kæder og alle butikker. 

Lars Aarup forsikrer, at Coop har forsøgt at holde priserne nede, men som priserne fortsætter med at stige, blive butikkerne også nødsaget til at følge med. Helt konkret kommer Lars Aarup med et eksempel: "Hvis du tager en pakke hakket svinekød, som kostede 22 kroner i februar i år, så koster den nok 38 kroner i februar 2020."

At forbrugerne skal til lommerne for at købe svinekød skæpper godt i svinebøndernes kasser. I starten af året kunne en svinebonde tage 8,30 kroner for et kilo svinekød, mens det her ved udgangen af året er steget til 13,30 kroner per kilo. Selvom prisstigningen er massiv, så har forbrugeren indtil videre ikke oplevet de store prisstigninger i butikkerne. 

Vi kan dog således godt forvente at se prisstigninger i butikkerne allerede fra starten af næste år. 

 

Anbefalet til dig