København arbejder for at sikre byen mod mere og kraftigere regn.
HOFOR er i gang med at anlægge Kalvebod Brygge og Valby skybrudstunneler, der skal fungere som bassin for at reducere overløb til havneområderne.
Hvis det regner meget kraftigt, fungerer tunnelerne som hovedvandvej for skybrudsvand og det er muligt at pumpe vandet ud i havnen for at undgå oversvømmelser i byen.
Sammen med Københavns Kommune sørger HOFOR også for at indrette byrum til at kunne forqsinke og opsamle regnvand og har senest indviet Lundehusparken, Grønningen i Bispeparken, og Ørne-, Vibe- og Glentevej.
Sådan skriver HOFOR i en pressemeddelelse.
I løbet af året er der også arbejdet med at sørge for drikkevand og kloaksystem i de nye byudviklingsområder Tingbjerg, Fælledbyen, Bådhavnsgade i Sydhavnen og Levantkaj i Nordhavn.
Samtidig oplever HOFOR fortsat stigende priser på materialer og driftsomkostninger, som har betydning for sammensætningen af prisen på vand i Københavns Kommune.
Vandpris under landsgennemsnit
Selv om borgerne i Københavns Kommune får en ganske lille prisstigning på vand, så holder prisen sig fortsat under landsgennemsnittet. Københavnerne skal betale ca. 4 øre for at fylde en drikkedunk på en liter. På landsplan lyder gennemsnittet på ca. 8 øre for samme mængde vand.
“Vi forsøger at holde vandpriserne nogenlunde stabile fra år til år. Det har dog været nødvendigt med en lille prisjustering for at dække vores udgifter og sikre rent drikkevand til borgerne i København hver dag, året rundt. HOFOR skal ikke tjene penge på at levere vand, stigningen afspejler kun de øgede udgifter til vandleverancen og vedligehold af et kloaksystem, der også skal kunne lede vandet væk igen fra borgernes lejligheder og huse”, siger Henrik Plougmann Olsen, administrerende direktør i HOFOR.
Det betyder prisstigningen for dig årligt
Den konkrete prisstigning i København går fra 42,18 kroner til 43,91 kroner for en kubikmeter vand. En kubikmeter svarer til 1.000 liter vand.
Det kommer altså til at koste 1,73 kroner mere for hver kubikmeter vand, man bruger.
Prisen dækker udgifter til almindelig drift af vand- og spildevandssystemet, kontrol af vandkvaliteten, renovere vandværker og klimasikre byen. Prisen er inkl. skatter og afgifter.
Fakta om vandpris i Københavns Kommune
Kubikmeterpris i 2024: 42,18
Kubikmeterpris i 2025: 43,91
Vandprisen stiger med 1 pct.
Gennemsnitligt forbrug per døgn for en borger i København er: 99 liter