Prisen vil fortsat stige

17/5/22 06:19

Ida Hansson

Foto: Shutterstock
Både i år og næste år har boligpriserne pil opad.

Regeringen ser med relativt optimistiske øjne på boligmarkedet på trods af det rente- og energipris-hop, som har ramt boligmarkedet i de første måneder af 2022. Det viser den seneste boligøkonomiske redegørelse.

Faktisk forventer regeringen, at boligpriserne er steget med 4,8 %, når 2022 er omme. Men tallene snyder lidt, for den ’flotte’ stigning skyldes mere prisstigningerne gennem de seneste måneder frem for, at der er yderligere pæne prisstigninger i vente til boligejerne i år, lyder det fra Realkredit Danmark.

Ejendomsmæglerkæden Home peger på, at regeringen forudser en form for ’blød landing’ på boligmarkedet drevet af udsigten til en fortsat fornuftig vækst i økonomien, mens man i samme åndedrag fremhæver risikoen for især de stigende renter. Det oplyser kæden i en pressemeddelelse.

Lille udbud holder hånden under priserne
”Det er svært at spå om boligmarkedet på bagkant af to hektiske år med høje prisstigninger og stor efterspørgsel på boliger," siger boligmarkedsanalytiker i Home Henrik Hauthorn Jensen og fortsætter:

"Det ser det ud til, vi er tilbage til ’normalen’ - både efterspørgsel og salg er fornuftigt på niveau med før-corona, men der er fortsat betydeligt færre boliger til salg, og det holder hånden under priserne."

Gennem en årrække er indkomsterne steget mere end forbruget, og danskerne har ikke lånt penge i stor stil. Både friværdier og pensionsopsparinger er også rekordhøje, påpeger han.

I 2023 forventer regeringen, at boligpriserne stiger med 0,9 %, og det er en smule mere positivt end den seneste boligprisprognose fra Danske Bank, der forudser et beskedent prisfald på 0,9 % i 2023.

Heller ikke ejendomsmæglerne forventer de store prisstigninger. Ifølge den seneste forventningsundersøgelse fra Dansk Ejendomsmæglerforening er der flere ejendomsmæglere, der forventer faldende end stigende boligpriser om et år.